VIDEO UMB a turat motoarele și a ajuns la 32% pe lotul Nădășelu – Zimbor de pe Autostrada Transilvania/ Este singurul contract din PNRR pe care se și lucrează, dar cu „un munte de probleme”

API UMB Autostrada Transilvania Nădășelu Zimbor

UMB a turat motoarele pe lotul de Autostrada Nădășelu – Zimbor și a ajuns la un stadiu fizic de execuție de 32%, potrivit celei mai recente informări pe care a publicat-o Compania de Drumuri. Lotul Nădășelu – Zimbor (30 km) de pe Autostrada Transilvania este singurul proiect major de infrastructură rutieră cu finanțare din PNRR cu contract semnat și în etapa de execuție, în această vară fiind așteptată deschiderea șantierului și pe următorul tronson de 12 kilometri Zimbor – Poarta Sălajului, contractat tot cu UMB (detalii aici).

Între Nădășelu și Zimbor, pe un traseu destul de dificil cu dealuri instabile și numeroase lucrări de artă prevăzute, CNAIR anunță o mobilizare cu 600 de drumari și 200 de utilaje. „Subsecțiunile 3A2, Nădășelu – Mihăiești și 3B1, Mihăiești – Zimbor ale Autostrăzii Transilvania. Progresul fizic la această dată este de 32%. Antreprenorul a mobilizat un efectiv de aproximativ 600 de muncitori și 200 de utilaje, în această etapă executându-se lucrări de terasamente, consolidări, armare și betonare radiere și pile. De asemenea, sunt în producție grinzile care vor fi utilizate pentru construcția podurilor, pasajelor și viaductelor”, a transmis CNAIR.

„Un munte de probleme”

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Contractul este unul greu pentru cel mai puternic constructor din România, explică și Asociația Pro Infrastructură, care a publicat cele mai recente imagini din dronă. Deschiderea celor 30 de kilometri la sfârșitul anului viitor este condiționată de mai rezolvarea problemelor cu exproprierile, stabilizarea versanților și ritmul de pe șantier.

„Constructorul este mobilizat excepțional, progresul fiind vizibil la fiecare 7-10 zile. Se lucrează efectiv pe toate planurile, zi-lumină, de la piloți forați la terasamente, de la săpături la elevații.

Din păcate, poezia se oprește aici, entuziasmul fiind tăiat de lista de blocaje majore. Avem două schimbări de soluții tehnice la Nădășelu (min 1:15-1:40, viaduct în aval prin cimitir) și zona Topa Mică (min 9:10-9:30, tunel cut&cover) pe care CNAIR trebuie să le aprobe. În nodul Zimbor, situl arheologic Sutor încă nu este descărcat. Fără acest pas vom deschide… un nou muzeu de autostradă! Apropo, tronsonul Zimbor-Poarta Sălajului va fi… tot muzeu dacă nu se găsește o soluție birocratică pentru executarea unei conexiuni la Poarta Sălajului ori Românași. Mai avem. Alunecări mai puțin grave cu duiumul, le-am pierdut șirul. Păduri care trebuie tăiate unde vom afla cum va sta terenul când se va intra cu excavatoarele sub ele. Și, pur și simplu, volumul enorm de muncă.

Concluzia? Visăm cu ochii deschiși la inaugurare la sfârșitul lui 2023, DOAR DACĂ statul va rezolva urgent blocajele majore și birocrația, DACĂ dealurile vor colabora și se vor stabiliza într-un final și DACĂ antreprenorul își va menține tonusul excelent de până acum când toate problemele amintite îi vor eroda profitul și lichiditățile”, arată Asociația Pro Infrastructura.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: