VIDEO Singurul drum construit de chinezi în România prinde viteză: Centura Zalău a ajuns la 20%

centura Zalău Captură YouTube

Centura municipiului Zalău, singurul șantier de infrastructură rutieră din România cu antreprenor din China, a ajuns la un stadiu fizic de execuție de 20%, avansul raportat pentru toamna anului trecut fiind de 10 procente, potrivit CNAIR.

Contractul pentru proiectarea şi execuţia drumului cu o lungime de aproape 6 kilometri a fost semnat în iulie 2020 cu ASOCIEREA SINOHYDRO CORPORATION LIMITED – SC GOOD PROOD S.R.L. pentru 185 de milioane de lei şi o garanţie de 7 ani.

Termenul contractual de finalizare este primăvara anului 2023.

Încă de la semnarea contractului, constructorul, care avea 5 ingineri angajaţi în România, dar peste 200.000 de angajaţi la nivel mondial, a explicat că va asigura doar partea de management pe şantier, în timp ce drumarii şi utilajele vor fi închiriate de pe plan local.

Ocolitoarea Zalău (etapa II) se desprinde din Drumul Naţional 1 F, înainte de intrarea în municipiu dinspre Cluj Napoca şi asigură legătura cu Drumul Judeţean 191 C (Zalău – Aghireş).

Lucrarea cuprinde 5 viaducte, 2 poduri şi două intersecţii sens giratoriu. Terasamentele sunt executate de firma românească Montaj Modular şi ar putea fi terminate la primăvară.

Dacă la intrarea în toamnă, Compania de Drumuri raporta un stadiu fizic de execuție de doar 10%, la jumătatea primei luni din 2022 constructorul a ajuns la 20% și se lucrează în mai multe zone. Cele mai recente imagini cu Centura Zalău au fost publicate pe YouTube de Cristian Marius Man.

Aceasta va fi singura lucrare de infrastructură de transport din România cu constructor din China (inclusiv o asociere care cuprinde şi o firmă din China) după ce, în primăvară, Guvernul a modificat legislaţia şi a interzis firmelor din China să mai participe la licitaţiile naţionale.

Municipiul Zalău are o şosea de centură, dar incompletă şi cu utilitate limitată în lipsa segmentului dintre Aghireş şi DN 1 F Cluj Napoca – Zalău. Cea mai complexă lucrare de infrastructură rutieră din judeţul Salaj va fi tunelul de la Meseş, cuprins în lotul de Autostradă Poarta Sălajului – Zalău – Nuşfalău (41 km). CNAIR urmează să anunțe cele șase companii care „merg mai departe” în procedura de licitație restrânsă pentru construirea acestui segment de autostradă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Bună ziua !
    De ce trebuie să cumpărăm curent electric prin intermediar cînd facem noi, statul nu poate să facă vinzare ?
    Trebuie să ingrăsăm intermediarul, la amărît nu ne găsim ?
    O zi bună!

  2. Lasati asta! Pe amaratii care au avut utilaje la centura asta cand ii platiti? Ca nu au mai luat banii din august!!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.