Sporurile angajaților din sistemul bugetar nu vor mai depăși 20% din salariul de bază, iar acordarea lor se va face pentru performanță, nu pentru simpla prezență la job, a anunțat miercuri ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Modificările vor apărea în noua lege a salarizării, despre care Turcan a spus că va fi gata în circa un an.

Mai mult, oficialul a spus că ”sistemul sporurilor să fie revizuit radical, în sensul în care unele sporuri să fie acordate în sumă fixă”. În acest moment, cele mai multe sporuri sunt calculate ca procent din salariul de bază.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În ceea ce privește salariul pe baza căruia vor fi calculate grilele de salarizare, Ministerul Muncii a propus suma de 2.300 de lei. Turcan a spus că în şedinţa de guvern de miercuri a fost adoptat în primă lectură un memorandum în baza căruia toate ministerele vor trebui să prezinte propria viziune în privinţa salarizării în sistemul public.

”Dacă sunt sporuri, care sunt necesar a fi acordate, acestea să nu depășească mai mult de 20% din nivelul salariului de bază, să fie introduse în grila de salarizare, activităţi care în momentul de faţă nu sunt incluse pe grila de salarizare, şi sistemul sporurilor să fie revizuit radical în sensul în care unele sporuri să fie acordate în sumă fixă, pentru că presupun expunerea la condiții de muncă identice sau altele să fie eliminate şi în domeniile respective să se prefere o reașezare pe grila de salarizare a salariilor în plată. Cu alte cuvinte, dorim ca sporurile să fie generate fie de o anumită categorie de activitate desfășurată, fie pentru motivarea salariaților, astfel încât ele să-și atingă scopul ca instituțiile să fie cât mai aproape de cetățean, să fie eficiente și să răspundă unor indicatori de performanță”, a spus Turcan.

Cum vor fi stabiliți indicatorii de performanță ai bugetarilor? Turcan a spus că executivul va plăti pentru consultanță ”o instituţie financiară internaţională de prestigiu”, sumele urmând a fi asigurate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR, alimentat de UE cu circa 30 de miliarde de euro prin granturi și împrumuturi ietine).

Foto: Raluca Turcan / Facebook