VIDEO INTERVIU Diana David, SAP: Tot ce înseamnă joburi legate de IT – inteligență artificială, robotică – o să aibă o creștere. Dar nu se va renunța la locuri de muncă / Task-urile repetitive care ne omoară timpul vor fi acoperite de tehnologie

Diana David SAP România

Pandemia a accentuat digitalizarea, adoptarea de soluții cloud, semnături și contracte digitale și alte soluții inovative și a dus de asemenea la schimbări din punctul de vedere al locurilor de muncă. Astfel, vom vedea o creștere pe rolurile specializate în data science, inteligență artificială și robotică. România are însă o lipsă de talente în piața de IT, dar tendința va fi de pregătire a copiiilor încă din primii ani de școală în această direcție, prin laboratoare digitale inteligente, afirmă, într-un interviu pentru Economedia, Diana David, Managing Director SAP România, filiala locală a SAP SE, companie germană specializată în soluții software de business.

Cele mai importante declarații:

  • Noi la SAP am avut un avantaj competitiv, comparativ cu alte companii. De ce? Pentru că noi utilizăm deja tehnologia într-un mod regulat, inclusiv acest concept de work from home, noi îl aveam deja implementat încă dinaintea crizei.
  • Cred că adaptabilitatea la noul mod de lucru a reprezentat o provocare generală. Am implementat tot felul de evenimente online, spectacole de comedie online, sesiuni virtuale de gătit, sesiuni virtuale de mic dejun, totul pentru a păstra această bună dispoziție a angajaților.
  • Cu siguranță cred că piața muncii se va schimba exact în direcția aceasta (muncă hibrid, n.r.), și aș spune într-un sens bun, cred că din ce în ce mai mult oamenii vor căuta un loc de muncă flexibil, cred că flexibilitatea va fi prioritate.
  • Tot ce înseamnă joburi legate de IT, și aici mă refer de exemplu la roluri specifice de data science, de inteligență artificială, de robotică, o să aibă o creștere.
  • Dar nu se va renunța la locuri de muncă. Există acum această percepție – oamenii se simt un pic amenințați, că vor rămâne fără locuri de muncă și că tehnologia va veni și le va lua locul de muncă. Oamenii în general ar trebui să fie conștienți de faptul că nu li se vor lua joburile, ci dimpotrivă, vor avea mai mult timp să-și aleagă roluri și joburi cu mai multă valoare adăugată, iar toate aceste taskuri repetitive să fie cumva acoperite de tehnologie.
  • Cu siguranță în urma acestei crize, consecințele sunt cumva că vom trăi altfel, vom lucra altfel, dar va trebui să și învățăm altfel. Tendința este cu siguranță aceea de a privi această dezvoltare digitală mult mai uman și mult mai etic și de a începe pregătirea mult mai devreme, încă din primii ani de școală, pentru a dezvolta creativitatea, inovarea copiilor noștri, prin laboratoare digitale inteligente.
  • Există, nu aș spune chiar o criză, dar o lipsă de talente în piață. Dar nu văd o cale fără ieșire, ci pur și simplu cred că există potențial, dar trebuie și noi, ca companii inteligente, să sprijinim mai mult zona aceasta.
  • Vedem deschidere către cloud, ceea ce nu a fost atât de pregnant dacă ne uităm puțin în urmă.
  • Din punctul nostru de vedere, o companie inteligentă e acea companie care încearcă să-și automatizeze cât mai mult procesele.
  • Cu siguranță a fost o accelerare (a digitalizării, n.r.) în această perioadă. Pentru simplul fapt că ne-am mutat aproape cu toții remote, asta a impulsionat cumva toate companiile să abordeze mai rapid soluții noi care să răspundă acestor provocări.
  • Există trei centre în lume de data science, unul în America, unul în Germania și unul chiar aici în România.
  • Foarte multe companii au fost puse în fața faptului împlinit, în fața situațiilor în care au trebuit să rezolve niște probleme punctual neavând un plan și o strategie în prealabil și atunci au trebuit să vină cu idei inovative și au trebuit să implementeze soluții inovative ca să poată să rezolve foarte rapid acele provocări.

Vezi integral VIDEO cu Diana David, Managing Director SAP România

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Filmare și montaj: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Rep.: Cum a fost ultimul an și jumătate de pandemie pentru SAP?

Diana David: Noi la SAP am avut un avantaj competitiv, comparativ cu alte companii. De ce spun acest lucru? Pentru că noi utilizăm deja tehnologia într-un mod regulat, inclusiv acest concept de work from home, noi îl aveam deja implementat încă dinaintea crizei.

Acest factor al gestionării crizei a fost cumva gestionat diferențiat de guvernele din fiecare țară în parte, însă noi la SAP, deși suntem o companie multinațională, alături de echipele locale, noi am acționat și am luat măsuri în conformitate cu restricțiile și cu toate reglementările guvernului local.

Ce am făcut noi la SAP? În primul și în primul rând a fost să ne axăm pe angajații noștri, ca un angajator de încredere, un angajator pe care practic angajații noștri să se poată baza. Am măsurat foarte activ feedback-ul lor, am fost foarte atenți la starea lor generală, la cum se simt, am implementat toate schimbările în conformitate cu feedback-ul lor.

În opinia mea, aș spune că în această perioadă empatia este cea care contează cel mai mult și este calitatea cheie pe care orice companie ar trebui să o aibă față de angajații săi, pentru că în egală măsură cred că este foarte important să transmitem cumva angajaților noștri că o problemă nu înseamnă neapărat un eșec ci mai degrabă este o bază pentru inovare și pentru creștere.

Atât la nivel local, cât și la nivel global, SAP a venit cu oferte gratuite de asistență pentru clienții săi, astfel încât să diminueze un pic epidemia și cumva să vină în sprijinul monitorizării stării lucrătorilor din anumite instituții. Aș putea să vă dau aici câteva exemple, am oferit de exemplu acces gratuit la sistemul nostru de achiziții online, se numește Ariba Discovery, iar prin intermediul acestui sistem s-au putut rezolva foarte rapid și într-un mod foarte eficient tot ce înseamnă probleme legate de lanțul de aprovizionare.

Un alt exemplu, am oferit sondaje online gratuite pentru a sprijini guvernele și instituțiile de sănătate din toate țările, la nivel mondial, în egală măsură pentru a sprijini populația să fie mult mai informată în ceea ce privește coronavirusul.

Ce am mai observat ca tendințe pe zona de digitalizare din partea clienților noștri, o foarte mare deschidere către soluții inteligente de HR, pentru a manageriza cât mai conștient acest segment. Cred că este cumva evident pentru toată lumea tot ce a însemnat semnătura digitală, digitalizarea contractelor, toată zona aceasta a luat și ea amploare.

În concluzie, aș putea spune că am observat din partea clienților noștri o foarte mare deschidere către soluții cloud. De ce spun acest lucru? Pentru că practic prin intermediul tehnologiei cloud poți să operezi foarte rapid, foarte flexibil, foarte agil tot ce înseamnă partea de schimbare. Spun acest lucru atât din punct de vedere al costurilor, dar și din punct de vedere al gestionării proceselor și obiectivelor de business.

Brandurile au încercat foarte mult să aibă contact direct mai mult cu clienții și au pus foarte mult accent pe zona aceasta de loialitate prin diverse canale digitale și prin soluții inovative.

Noi la SAP încurajăm foarte mult partea aceasta de experiență a clienților și, din punctul nostru de vedere, o companie care poate asocia datele operaționale, care răspund la întrebarea ce se întâmplă în cadrul unei companii, cu datele bazate pe experiențe, pe experiența clientului, care practic îi răspund la întrebarea „De ce se întâmplă ceea ce se întâmplă în cadrul unei companii?”, când faci această asociere poți să ai o viziune de ansamblu a tot ceea ce ți se întâmplă, de ce ți se întâmplă, și poți verifica cumva dacă te-ai ținut de cuvânt în fața clienților tăi.

Cred personal că o companie de succes ar trebui să fie acea companie care nu-și înfrânează accelerarea, ci pur și simplu abordează soluții noi, idei noi spre a ajunge o companie inteligentă și pentru a-și asigura succesul în viitor.

Rep.: Ce provocări ați întâmpinat în pandemie?

Diana David: Cred că adaptabilitatea la noul mod de lucru a reprezentat o provocare generală. Noi am venit cu multiple soluții creative, creativitatea a fost la ea acasă. Am implementat tot felul de evenimente online, spectacole de comedie online, sesiuni virtuale de gătit, sesiuni virtuale de mic dejun, totul pentru a păstra această bună dispoziție a angajaților. Cred că asta a fost una dintre cele mai mari provocări. Am implementat spre exemplu o zi liberă, în data de 27 aprilie, se numește „zi liberă pentru sănătate mintală”, tocmai pentru a-i ajuta pe angajați să facă față acestor provocări emoționale. Mai mult, tot în această direcție, am încurajat angajații să ia legătura și cu experți externi de consiliere, bineînțeles într-un cadru anonim, pentru a-i ajuta să depășească aceste provocări.

Rep.: Este un sistem de muncă hibrid viitorul?

Diana David: Cu siguranță cred că piața muncii se va schimba exact în direcția aceasta, și aș spune într-un sens bun, cred că din ce în ce mai mult oamenii vor căuta un loc de muncă flexibil, cred că flexibilitatea va fi prioritate.

Noi la SAP aveam deja conceptul acesta de work from home. Acum, după pandemie, am implementat un concept global care se numește FlexWork, este evident în conformitate cu legislația muncii locale, și în momentul de față peste 80% din angajații noștri au răspuns că doresc o abordare hibridă, chiar mai mult în a lucra de acasă, sau dintr-o altă locație, cu un program de lucru flexibil, și cumva mai puțin de la birou. Pentru noi este foarte important să păstrăm și această conexiune directă între colegi, între clienți, este foarte important pentru noi, dar procentul este destul de mare, sunt foarte mulți angajați care își doresc lucrul acesta.

În egală măsură, cred că oamenii vor căuta în momentul de față acea companie care are grijă de angajații săi. Cred că va exista un focus în această direcție și consider personal că recunoașterea acum a angajaților este mai importantă ca niciodată și aceasta e o calitate care nu este ușor de obținut. Dar aduce beneficii clar.

Rep. Ce schimbări a mai declanșat pandemia?

Diana David: Dacă ne referim la locurile de muncă sau la profile specifice de joburi, cu siguranță vedem o schimbare și aici. Tot ce înseamnă joburi legate de IT, și aici mă refer de exemplu la roluri specifice de data science, de inteligență artificială, de robotică, o să aibă o creștere. Dar nu se va renunța la locuri de muncă. Există acum această percepție – oamenii se simt un pic amenințați, că vor rămâne fără locuri de muncă și că tehnologia va veni și le va lua locul de muncă.

Nu este așa, doar vorbim despre o transformare ca să putem să ne adaptăm la schimbările cu care ne confruntăm acum și până la urmă angajații, oamenii în general ar trebui să fie conștienți de faptul că nu li se vor lua joburile, ci dimpotrivă, vor avea mai mult timp să-și aleagă roluri și joburi cu mai multă valoare adăugată, iar toate aceste taskuri repetitive să fie cumva acoperite de tehnologie.

Deci nu văd că piața muncii va suferi, ci dimpotrivă, va fi o oportunitate pentru noi joburi.

Rep.: Ce specializări noi vom vedea?

Diana David: Proiecte de data science specifice, zona aceasta de inteligență artificială. Aceste soluții – ce fac în esență? Ajută să lase mai mult timp angajaților pentru interacțiune umană, pentru inovare, pentru creativitate, și toate task-urile acestea repetitive care ne omoară timpul vor fi acoperite de tehnologie. Cu siguranță aici va fi trendul, pe tot ce înseamnă zona de IT, cu precădere pe aceste soluții inteligente.

Rep.: Pe zona de cloud? De HR?

Diana David: Tehnologia ajută în sensul acesta inclusiv pe zona de resurse umane. În momentul în care venim cu o soluție specifică de resurse umane care ajută automatizarea întregului proces, acoperă tot parcursul unui angajat, de la recrutare până la off boarding, mare parte din aceste taskuri pot fi și vor fi cu siguranță automatizate.

Cred foarte tare în faptul că un manager și un angajat nu ar trebui să folosească foarte mult timp în a-și documenta obiectivele, în a-și seta sesiuni de feedback. Cred foarte tare că acel timp ar trebui folosit pentru interacțiunea umană, pentru a vorbi despre performanță, despre progres. De ce? Pentru că tehnologia ajută, să captăm feedbackul mult mai rapid, putem capta inclusiv sentimente, putem capta emoții, putem să interpretăm aceste date, putem primi alerte când ar trebui să facem acele sesiuni de feedback. Toată această tehnologie ajută în eficientizarea procesului și lasă mai mult timp pentru zona aceasta de interacțiune umană.

Rep.: Cum ajută sistemul de educație din România formarea IT-știlor?

Diana David: Apropos de sistemul de învățământ și de formare din România, ce am observat aici este faptul că, cu siguranță în urma acestei crize, consecințele sunt cumva că vom trăi altfel, vom lucra altfel, dar va trebui să și învățăm altfel. Tendința este cu siguranță aceea de a privi această dezvoltare digitală mult mai uman și mult mai etic și de a începe pregătirea mult mai devreme, încă din primii ani de școală, pentru a dezvolta creativitatea, inovarea copiilor noștri, prin laboratoare digitale inteligente, iar în România există acest lucru la nivelul universităților. Cred că tendința va fi să se înceapă mult mai rapid.

Rep.: Aveți în plan parteneriate cu sistemul de învățământ?

Diana David: Avem multiple programe, atât la nivel global cât și la nivel local, care să sprijine universitățile, care să sprijine instituțiile de învățământ, în familiarizarea copiilor încă de la vârste fragede cu tehnologia. Noi avem și un ecosistem de parteneri foarte vast și împreună cu partenerii lucrăm intens și în această direcție.

Rep.: Vă este greu să găsiți specialiști IT?

Diana David: E adevărat, aceasta este o provocare și este o provocare pe care probabil o cunoaștem cu toții. Există, nu aș spune chiar o criză, dar o lipsă de talente în piață. Dar nu văd o cale fără ieșire, ci pur și simplu cred că există potențial, dar trebuie și noi, ca companii inteligente, să sprijinim mai mult zona aceasta. Există, ne confruntăm la nivelul României cu această criză de talente, dar cu ajutorul companiilor vom reuși să o depășim cu siguranță.

Rep.: Cum vedeți România la nivel global ca IT? Este piața noastră una competitivă?

Diana David: Este. Este o piață competitivă și consider că există un potențial imens. Piața este din ce în ce mai deschisă și privește cu și mai mare atenție, datorită contextului în care ne aflăm, către aceste soluții inteligente. Vedem deschidere către cloud, ceea ce nu a fost atât de pregnant dacă ne uităm puțin în urmă. Vedem preocuparea aceasta constantă pentru angajați, vedem preocuparea pentru zona de experiențe, nu ne mai rezumăm doar la niște date operaționale și atât, suntem din ce în ce mai dornici să acordăm atenție experienței angajaților noștri, experienței clienților, vrem să formăm oameni, deci piața cu siguranță este una competitivă dar este și una în care există foarte multe oportunități.

Rep.: Ce înseamnă pentru voi digitalizarea?

Diana David: Digitalizarea este un concept larg și probabil cu multe interpretări. Pentru noi digitalizarea înseamnă atunci când practic ești focusat în a-ți automatiza cât mai mult procesele de business, a eficientiza practic aceste task-uri astfel încât să lași loc spre creativitate, spre inovare. Din punctul nostru de vedere, o companie inteligentă e acea companie care încearcă să-și automatizeze cât mai mult procesele.

Rep.: Cum ați văzut digitalizarea în ultimul an?

Diana David: Cu siguranță a fost o accelerare în această perioadă. Pentru simplul fapt că ne-am mutat aproape cu toții remote, asta a impulsionat cumva toate companiile să abordeze mai rapid soluții noi care să răspundă acestor provocări. Am văzut lucrul acesta în zona de semnături digitale, de contracte digitale, de eficientizare a întregului segment de HR, pentru că a fost nevoie să se recruteze oameni noi, acei oameni au trebuit să fie incluși în companie, să treacă de procesul de on boarding, toate lucrurile acestea nu aveau cum să se facă decât dacă aveai un sistem bine pus la punct. Și am văzut lucrul acesta, am văzut și din partea clienților noștri, și de aici cumva a venit și această accelerare pe zona de soluții cloud. Nu aș putea să spun că este o piață în care adopția de soluții cloud este foarte mare, dar în ultima perioadă a crescut foarte mult tocmai pentru că era varianta cea mai rapidă și cea mai flexibilă să poată să răspundă la provocările acestea și să poată cumva să rezolve într-un timp foarte scurt toate aceste provocări care au existat. Cu siguranță, în zonele acestea a existat o accelerare.

Rep.: Cum vi s-a părut digitalizarea statului în ultima perioadă și cum ați contribuit la ea?

Diana David: Avem prezență și în sectorul public, atât la nivel local cât și la nivel global, există un focus pentru noi, ca SAP, să ne implicăm și să sprijinim organizațiile guvernamentale, instituțiile guvernamentale, și să le oferim suport în călătoria lor spre a deveni mult mai digitale. Suntem implicați activ, inclusiv cu instituțiile publice din România, și ne dorim în continuare să fim văzuți ca un partener de încredere pentru statul român.

Rep.: Care este contribuția SAP din punct de vedere al inovării? / Este SAP un jucător în domeniul inovării în România?

Diana David: Sigur. Aș putea spune că suntem printre primii furnizori de top în România. Noi ne-am început activitatea în 1972, anul viitor împlinim 50 de ani și după cum probabil știți am fost practic primul producător al soluției de ERP. Da, suntem promotorii inovației și aș vrea să menționez un lucru foarte important: există trei centre în lume de data science, unul în America, unul în Germania și unul chiar aici în România. Avem acest noroc să îi avem pe colegii noștri aici în România, ei lucrează pentru proiecte atipice, care rezolvă probleme punctuale și inovatoare, sunt aproximativ 12 colegi, sunt olimpici naționali și internaționali la matematică, la statistică, sunt absolvenți de Harvard, de Princeton, și ei sprijină foarte mult partea aceasta de inovație. Suntem foarte mândri să-i avem aici în România.

Rep.: A accelerat pandemia nevoie de inovare?

Diana David: A accelerat cu siguranță. Foarte multe companii au fost puse în fața faptului împlinit, în fața situațiilor în care au trebuit să rezolve niște probleme punctual neavând un plan și o strategie în prealabil și atunci au trebuit să vină cu idei inovative și au trebuit să implementeze soluții inovative ca să poată să rezolve foarte rapid acele provocări. Deci, cumva, au fost împinși de această situație, ceea ce, din punctul meu de vedere, este o foarte mare provocare pentru că credem că este doar începutul în direcția aceasta.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: