VIDEO INTERVIU Claudiu Năsui, despre restructurarea companiilor de stat: Cred că e bine să căutăm și investitori. Orice este nevoie pentru a opri aceste găuri negre

Claudiu Năsui Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Economiei Claudiu Năsui a declarat, luni, într-un interviu pentru Economedia, că plănuiește să aducă investitori care să ajute în procesul de restructurare a companiilor de stat, prin furnizarea de know-how. El a precizat că va face întâi o „decăpușare” și o reorganizare a acestor companii. Întrebat dacă aceasta va însemna și reduceri de personal, ministrul a spus că înseamnă „orice este nevoie pentru a opri aceste găuri negre”.

Claudiu Năsui a precizat că se va uita și la firmele cu profit deoarece, deși există cazuri în care compania face profit, acesta ar putea fi mai mare, în special în cazul unui monopol.

Ministrul Economiei a mai spus că vrea să valorizeze grafitul pe care îl poate produce compania de stat Salrom, în contextul în care grafitul este materia primă pentru grafen, material extrem de important la nivel global în producția de baterii.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Vezi declarația la minutul 15:10

Elena Deacu: Din 37 de companii de la Ministerul Economiei, 27 au probleme mari. Ce se va face în acest sens?

Claudiu Năsui: 37 de companii sunt companii în care ministerul are o proporție semnificativă, că mai sunt și în care avem 1% acționariat și fără filiale. Cu filiale avem peste 70 de companii.

Aici nu există o soluție standard, nu o aplicăm pe aceeași la toți, trebuie văzut de la caz la caz și avem un secretar de stat care este dedicat fix problemei companiilor, să le luăm pe fiecare. Esențialmente ce vom face este o transparentizare mult mai mare a lor, decăpușare, pentru că în cazul unora dintre ele avem problema aceasta. Nu se poate să ai fie pierderi an de an, tu administrând active importante, sau profituri foarte mici. Dacă vă dă cineva hoteluri și active foarte impresionante, dar scoateți un profit infim an de an, înseamnă că poate este o problemă acolo. Fiecare companie trebuie luată de la caz la caz.

Elena Deacu: Ce înseamnă o decăpușare? Înseamnă și o reorganizare a companiei?

Claudiu Năsui: Dacă e nevoie, absolut. E clar că lucrurile așa cum au mers până acum nu au cum să continue. Aceste companii mănâncă bani publici. Zicem că nu au fost bani pentru sănătate, pentru spitale, pentru școli, dar trebuie să vedem totuși unde s-au dus acești bani. Și sunt niște găuri negre în statul român, unele dintre ele sunt aceste companii și unele sunt chiar la Ministerul Economiei.

Elena Deacu: Dați-ne un exemplu.

Claudiu Năsui: Din astea 28 sunt multe care sunt în insolvență, în faliment, sunt cazuri notorii. Nu aș vrea acum să le iau, pentru că dacă pun reflectorul pe una singură, apoi o să zică cineva că am ceva cu ea. Nu, e o problemă sistemică și trebuie rezolvată sistemic, doar că soluțiile vor fi personalizate de la caz la caz, că fiecare companie nu are aceeași problemă. În unele cazuri managementul chiar s-a zbătut să meargă bine, în alte cazuri e clar că nu, că a semnat niște contracte păguboase.

Asta nu e o problemă doar pentru acele 28 de companii care sunt cu probleme evidente. Problemele evidente înseamnă să fii în faliment, să fii în insolvență, să ai pierderi uriașe sau să ai datorii uriașe. Avem și cazul acesta cu datorii uriașe și acum sunt pe profit și întreabă „ce aveți cu noi”. Păi trebuie să te uiți și ce ai în urmăm mai ai nevoie de 100 de ani să rambursezi datoriile.

Va deveni o prioritate să rezolvăm toate cazurile acestea. Ne uităm și la firmele care sunt pe profit, pentru că, câteodată, profitul acela poate fi mult mai mare. Dacă exploatezi un monopol, e normal să fii profitabil. Îți trebuie incompetență extraordinară, dar am mai văzut și asta, când monopolul face pierderi…

Elena Deacu: Reorganizarea înseamnă și reduceri de personal?

Claudiu Năsui: Înseamnă orice este nevoie pentru a opri aceste găuri negre. Avem o datorie către banii contribuabililor să îi cheltuim mai chibzuit. Banul contribuabilului este sfânt. Eu susțin foarte puternic  o reformă fiscală în România. Luăm aproape jumătate din munca oamenilor plătiți cu salarii mici, avem cea mai mare impozitare pe salarii mici. Dacă ne uităm pe salarii în general, suntem puțin deasupra mediei europene. Suntem cei mai duri, cei mai punitivi, pe salariul minim. Iar în condițiile acestea să vezi toate aceste găuri negre… te doare sufletul.

Elena Deacu: Un termen până la care se va face o reorganizare sau măcar un plan pentru reorganizarea acestor companii?

Claudiu Năsui: Lucrăm la un memorandum care să traseze liniile directoare ale acțiunii statului și ale strategiei Ministerului Economiei în privința acestor companii, dar este o prioritate pe termen mediu.

Elena Deacu: Salrom a rămas la Ministerul Economiei?

Claudiu Năsui: Da.

Elena Deacu: Noi știm, în urma unor studii, că Salrom operează câteva mine de grafit, din care se obține grafenul, material extrem de important la nivel global în producția de baterii. Aveți un plan pentru relansarea extracției de grafit în România?

Claudiu Năsui: Salrom este una dintre companiile acelea care sunt pe profit, dar putea fi pe profit mai mare. Am avut recent niște vești că ar putea fi niște decizii foarte păguboase pentru companie luate de management și am solicitat corpului de control al primului ministru care desfășura un control să extindă aria controlului.

Da, vreau să mergem și pe zona de grafit, mi se pare o oportunitate și pentru România și pentru Salrom.

În sensul acesta cred că e bine să căutăm și investitori. Asta este o altă parte a restructurării companiilor de stat care trebuie făcută. Pe de o parte e partea de decăpușare, dar e și partea de transparentizare și de căutare a unor investitori noi care să aibă și know-how și experiență în zona aceasta. Până la urmă nu e suficient să vrei să faci grafit, trebuie să ai și know-how și de multe ori acel know-how este foarte specializat. Și atunci e bine să ai parteneri cu care pleci la drum.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: