Configurația Uniunii Europene și modul său de funcționare sunt complexe și pot fi deseori destul de dificil de înțeles și reținut. În contextul alegerilor europarlamentare din 9 iunie, astăzi încercăm să explicăm pe scurt care sunt principalele instituții ale UE și cum funcționează.
Ramura legislativă a UE este împărțită între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene.
Parlamentul European, care mai este denumit și „camera cetățenilor”, este singura instituție transnațională care este aleasă prin vot direct. El reprezintă cetățenii, aprobă sau respinge legislația propusă de Comisia Europeană și supraveghează democratic instituțiile UE. Sediul său oficial este la Strasbourg, unde europarlamentarii votează asupra deciziilor importante, dar are și un sediu de lucru la Bruxelles, precum și un secretariat la Luxemburg.
La rândul său, Consiliul Uniunii Europene reprezintă interesele statelor membre și mai este cunoscut drept „camera statelor”. Cu sediul principal la Bruxelles, el negociază și adoptă legislația UE și decide politica externă și de securitate a UE. Consiliul UE se reunește în 10 formațiuni de lucru la nivel de miniștri.
Comisia Europeană este instituția executivă a UE, cu sediul la Bruxelles. Are rolul de gardian al Tratatelor Uniunii și al intereselor blocului comunitar. Ea are rol de inițiator legislativ, implementează politicele UE și reprezintă UE la nivel internațional. Este alcătuită din 27 de comisari, câte unul pentru fiecare stat membru.
Consiliul European imprimă direcția politică și strategică a UE, dar nu adoptă acte legislative. Consiliul reunește la Bruxelles liderii UE pentru a stabili prioritățile politice ale Uniunii și reprezintă cel mai înalt nivel de cooperare politică între țările membre.
De obicei, se reunește de 4 ori pe an, dar președintele Consiliului poate convoca reuniuni suplimentare pentru a discuta despre probleme urgente.
Deciziile se iau în general prin consens, iar în unele cazuri cu unanimitate sau cu majoritate calificată. În cadrul acestui for, liderii sunt singurii care pot vota și beneficiază de drept de veto. Consiliul definește politica externă și de securitate a UE și desemnează candidați pentru funcții importante la nivelul Uniunii.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) reprezintă autoritatea juridică a UE și are sediul la Luxemburg. Este compusă din 27 de judecători și controlează legalitatea actelor instituțiilor UE. De asemenea, se asigură că statele membre respectă obligațiile care le revin prin tratatele UE
Banca Centrală Europeană este instituția responsabilă cu politica monetară și a zonei euro.
Cu sediul la Frankfurt, ea este condusă de un consiliu executiv, compus din președinte, vicepreședinte și alți 4 membri, desemnați de către Consiliul European.
Curtea de Conturi Europeană, cu sediul la Luxemburg, este considerată gardianul finanțelor UE. Este compusă din 27 de membri, iar principalul său rol este de a verifica legalitatea veniturilor și cheltuielilor UE.