Lucrările pentru construirea tronsonului de autostradă dintre Târgu Mureş şi Ungheni pe A3 Transilvania sunt în grafic, se apropie de 80% stadiu fizic de execuţie, iar deschiderea circulaţiei până la finalul anului este garantată, potrivit declaraţiilor oficiale pe care le-au făcut atât fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, cât şi Cristian Pistol, consilierul premierului pe probleme de infrastructură şi administrator al CNAIR.
Cele mai noi imagini publicate de Arnold Debreczeni arată că asfaltările pe acest lot de 9 km sunt aproape finalizate, iar constructorul Strabag mai are de montat separatoare de sens, parapetele de protecţie, gardurile şi de trasat marcajele, mare parte din aceste lucrări nefiind influenţate semnificativ de condiţiile meteo.
Tronsonul de Autostradă dintre Târgu Mureş şi Ungheni (4,5 kilometri de autostradă şi 4,7 km drum de legătură cu 4 benzi) este foarte important pentru ruta Târgu Mureş – Cluj Napoca, pentru că va elimina ambuteiajele formate acum pe DN 15 şi va permite circulaţia pe autostradă fără întrerupere, aproximativ 40 km până la Cheţani, de unde se revine pe DN 15 pentru că lipseşte „Lotul Straco” de 16 km între Cheţani şi Câmpia Turzii.
Practic, între Târgu Mureş şi Cluj Napoca, prin deschiderea lotului de lângă Aeroportul Internaţional Târgu Mureş, se va putea circula pe autostradă aproape completă, mai puţin lotul de 16 km. Contractul cu Strabag a fost semnat în mai 2020 pentru aproape 200 milioane lei şi o durată de execuţie de un an şi jumătate. Lotul cuprinde: 3 poduri şi pasaje pe drumurile de legătură, 6 poduri pe Autostradă şi 2 noduri rutiere.
Lotul 2 de pe A10 Sebeş – Turda şi tronsonul Balş Slatina de pe Drumul Expres depind de mobilizarea constructorilor şi de vreme
Lucrările pe lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeş – Turda (29 km între Alba Iulia Nord şi Aiud), respectiv lotul 2 al Drumului Expres Craiova – Piteşti (40 km între Balş şi Slatina) nu sunt chiar atât de avansate, iar riscurile de a nu fi deschise sunt destul de mari, spunea recent Cristian Pistol, consilierul premierului, lăsând să se înţeleagă că optimismul fostului ministru Cătălin Drulă nu ar fi justificat de realitatea din teren.
Pentru tronsonul Alba Iulia Nord-Aiud, pe lângă capacitatea redusă a constructorului Aktor, mai este şi problema cu alunecarea de teren de la Oiejdea, în timp ce pentru lotul 2 al primului drum expres din România UMB mai are de lucru la Podul peste Olt de la Slatina.
Pentru ambele situaţii, o soluţie de compromis este deschiderea şoselelor pe o singură cale, adică o singură bandă pentru fiecare sens (sistemul half-profile), ceea ce ar permite preluarea traficului de tranzit de pe DN 1 şi DN 65.