VIDEO Cum arată şantierul ,,ciotului” de centură de la Mihăileşti pe DN 6, şosea de doar trei kilometri care va fi inaugurată la sfârşitul anului

Centura Mihăilești - Captură video
  • Este al treilea contract semnat pentru Centura Mihăileşti în ultimii 10 ani
  • Infrastructura melcului : viteza medie la Mihăileşti pe DN 6 este de doar 24 km/h.

Lucrările pentru construirea centurii oraşului Mihăileşti pe Drumul Naţional 6 Bucureşti – Alexandria avansează bine, au ajuns la un stadiu general de peste 30%, iar centura de doar 3 kilometri ar putea fi deschisă până la sfârşitul anului, anunţă Asociaţia Construim România, care a publicat sâmbătă ultimele imagini din dronă cu şantierul ,,ciotului” de centură din judeţul Giurgiu.

Constructorul Viarom a efectuat aproape 10% din noul contract (n.r. lucrările s-au reluat la 30% stadiu fizic) a început aşternerea stratului de balast stabilizat, iar traseul la câmpie şi lipsa lucrărilor de artă fac posibilă finalizarea centurii înainte de termenul contractual de 12 luni, notează Asociaţia Construim România: ,,Constructorul a început deja să aștearnă primul strat de balast stabilizat. Deși termenul contractul de finalizare este de 12 luni de la începerea lucrărilor, adică la începutul anului 2022, ne așteptăm ca această lucrare, aflată la un stadiu fizic general de peste 30%, să fie terminată în cursul acestui an.”- scrie Asociaţia Construim România.

Este a treia încercare a Companiei de Drumuri de realizare a Centurii Mihăileşti în ultimii 10 ani, primul contract fiind semnat în 2012 cu o firmă portugheză, iar al doilea, în 2016 cu un constructor din Spania. După rezilierea contractului cu spaniolii de la Copisa în 2019, CNAIR a făcut o expertiză tehnică şi apoi o nouă licitaţie iar contractul a fost atribuit firmei Viarom din România care a reluat lucrările în această primăvară. Centura are două benzi pe sens şi costă 37 milioane lei.

Zona Mihăileşti pe DN 6 Bucureşti – Alexandria este foarte aglomerată, iar la tranzitarea oraşului din judeţul Giurgiu se formează coloane kilometrice, media de viteză, calculată acum mai mulţi ani fiind de doar 24 km/h. Deşi între Bucureşti şi Alexandria distanţa este de aprox. 80 de kilometri, vara, la sfârşit de săptămână sau în minivacanţele de Sărbători, drumul se parcurge în câteva ore iar accidentele, mai ales coliziunile frontale pe fondul depăşirilor neregulamentare sunt numeroase. Potrivit unor statistici ale CNAIR, media zilnică anuală (MZA) pe DN 6 este de peste 16 000 maşini, valorile fiind ca de autostradă. Tot pe DN 6 Bucureşti – Craiova dar în judeţul Olt, Compania de Drumuri încearcă de 10 ani să modernizeze şi tronsonul de 48 km. dintre Mihăeşti şi Caracal, în pezent fiind a treia licitaţie lansată.

Până la sfârşitul anului, CNAIR ar urma să deschidă alte două tronsoane de drum construit de la zero : aprox. 7 kilometri de şosea de legătură lângă mun. Giurgiu între DN 5 şi Podul Prieteniei (profil drum rapid) şi 11 kilometri ai Centurii municipiului Satu Mare, de asemenea profil 2X2 cu separator de sens.
 
FOTO CAPTURĂ VIDEO : Asociaţia Construim România

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: