UPDATE : Şeful CNAIR a găsit şantierul de la Cernica pustiu/VIDEO Cum arată cel mai întârziat şantier de pe Centura Capitalei. CNAIR a promis finalizarea pasajului de la Cernica în această toamnă, dar inaugurarea se amână pentru 2023

Centura Bucureşti Cernica Sursa Foto : Captură CNAIR

UPDATE : Cu puţin timp în urmă, şeful CNAIR a confirmat situaţia descrisă astăzi de Economedia. La prima verificare inopinată pe şantierele din zona Capitalei, Cristian Pistol a găsit şantierul de la Cernica pustiu, fără muncitori, în timp ce la pasajele Domneşti, Berceni şi Olteniţa se lucra : ,,La DN2 -A2, la Cernica, ştiut fiind faptul că sunt în întârziere, s-a decapat şi, chiar şi aşa, astăzi, nu se lucra. La şedinţa de săptămâna viitoare, le voi cere acestora să-mi prezinte programul de lucrări pentru perioada următoare şi să acelereze ritmul de execuţie a lucrărilor atât timp cât condiţiile meteorologice sunt favorabile.” se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Companiei de Drumuri.

Articol iniţial : 

Pasajul de la Cernica este cel mai întârziat şantier de pe Centura Capitalei, la un an şi jumătate de la începerea lucrărilor, constructorul Italian Tirrena Scavi de-abia ,,reuşind” să depăşească 10 %, stadiu fizic de execuţie. Contractul pentru modernizarea Centurii Bucureşti Nord între DN 2 şi Autostrada Soarelui a fost semnat în februarie 2020 pentru 235 de milioane de lei şi un termen de execuţie de 15 luni. Încă de la deschiderea şantierului, era destul de clar că aproape niciun constructor nu se poate încadra în termen, dată fiind dificultatea proiectului : lucrări sub un trafic infernal, lărgirea Centurii la 4 benzi pe 11,5 kilometri, inclusiv a două poduri existente şi mai ales construirea pasajului nou la intersecţia Cernica.

Cele mai noi imagini din dronă pe care le-a publicat Asociaţia ,,Infrastructure România” arată, în continuare, mobilizare slabă a antreprenorului :

https://www.youtube.com/watch?v=QVS801RzGys

De situaţia şantierului de pe tronsonul DN 2 – A 2 se face răspunzătoare şi Compania de Drumuri care, la început a gestionat destul de prost proiectul. A recunoscut-o, în această primăvară chiar secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioşteanu care spunea că proiectul tehnic predat antreprenorului nu corespundea cu situaţia din teren (detalii aici). De altfel, Scrioşteanu anunţa săptămâna trecută că a convocat la Minister conducerea Tirrena Scavi care a promis măsuri pentru recuperarea întârzierilor.

În continuare, Ministerul Transporturilor şi CNAIR susţin că toate şantierele de pe centura Capitalei, inclusiv Pasajul de la Cernica se vor încheia la finalul anului 2022. O simplă comparaţie ne arată că, pentru ultimul proiect şansele sunt însă, destul de mici. Practic, dacă pentru pasajele de la Domneşti (stadiu fizic peste 40 %), Berceni (peste 30 %) şi Olteniţa (aproape 30 %) toate cele trei sensuri giratorii suspendate având şi constructori care lucrează bine, estimarea de inaugurare este pentru toamna anului viitor cum ar putea să fie deschis şi podul de la Cernica peste un an când de-abia a depăşit 10 % iar pe şantier drumarii pot fi număraţi pe degete ?

Acelaşi antreprenor, Tirrena Scavi, înregistrează întârzieri semnificative pe alte două şantiere importante : Primul lot al Drumului Expres Craiova – Piteşti (33 %) şi centura Timişoara Sud (35 %).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.