Tronsonul dintre Nădășelu și Zimbor ( 30 km.) de pe traseul Autostrăzii Transilvania poate fi deschis la sfârșitul anului viitor, înainte de termenul din contract dacă CNAIR aprobă propunerile constructorului UMB : un viaduct printr-un cimitir de lângă Nădășelu și un tunel cut&cover (săpătură deschisă) la Topa Mică, anunță Asociația Pro Infrastructură. Cele două loturi, Nădășelu-Mihăești și Mihăești-Zimbor, finanțate prin PNRR se apropie de 40 % stadiu fizic de execuție, mobilizarea pe șantierul din județul Cluj fiind exemplară, cu 1000 de drumari și 400 de utilaje pe șantier. Pentru următorul lot UMB, Zimbor-Poarta Sălajului (12 km.) lucrările au început efectiv în această vară.
Asociația Pro Infrastructura subliniază că, propunerile pentru modificarea soluțiilor tehnice sunt în ,,analiza” Companiei de Drumuri încă de la începutul anului. În plus, UMB ar putea construi Autostrada Buzău-Focșani ,,cap-coadă”, deci are nevoie de resurse disponibile : ,, Decideți acum : A3 Nădășelu-Zimbor în 2023 sau 2024? De vreo 9 luni mingea este la CNAIR care întârzie (nu că ne-ar mira) să aprobe două modificări de soluții tehnice necesare inaugurării lotului în 2023. Pentru că dealurile transilvănene nu stau locului, experții proiectanți ai constructorului (UMB) au solicitat două modificări substanțiale de soluție tehnică: viaduct prin cimitir (nu este o glumă) în apropiere de Nădășelu și tunel cut&cover în zona Topa Mică. De luni întregi CNAIR se tot gândește. Și tergiversează. Dacă o să tot amâne aprobarea, deschiderea celor 30,06 kilometri în 2023 zboară pe fereastră și ne vedem în 2024. Și este mare păcat deoarece antreprenorul avansează foarte bine și este motivat să închidă șantierul cât mai repede fiindcă are multe lucrări deja contractate. În plus, are șanse reale să pună mâna în curând pe toți cei 82,44 kilometri din Autostrada A7 Buzău-Focșani, acolo unde se pregătește să semneze contractele pe loturile 1 și 4, iar pe 2 și 3 este în pole position cu oferte foarte competitive, conform informațiilor pe surse, neoficiale, pe care le avem în acest moment. Așadar, vrând-nevrând, cei de la UMB vor fi foarte motivați să finalizeze Nădășelu-Zimbor în 2023 pentru a-și elibera din forțe. Asta dacă și CNAIR își face datoria.”
Următorul lot al Autostrăzii Transilvania, Poarta Sălajului-Nușfalău, 42 km. care include și Tunelul Meseș este în faza de reevaluare a ofertelor după decizia CAB care a admis contestația Astaldi la participarea Strabag. Este o licitație restrânsă, iar CNAIR va anunța noua listă cu cei cinci sau șase constructori rămași în cursă. La doi ani de la lansarea licitației, semnarea contractului pentru proiectare și execuție încă este departe.