Banca Centrală Europeană va trebui să continue lupta contra inflaţiei deoarece încetinirea economiei în zona euro nu este suficientă pentru a reduce preţurile de consum, a afirmat luni Luis de Guindos, vicepreşedintele BCE, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Conform datelor publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins, în august, un nou nivel-record, de 9,1%. Este un nivel al inflaţiei de peste patru ori mai mare faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene, respectiv o creştere a preţurilor de 2%.
„Trebuie să consolidăm toate elementele care sprijină credibilitatea băncii centrale, evitând efectele secundare”, a aplicat oficialul la o conferinţă care are loc la Madrid.
„Încetinirea nu va reduce inflaţia de la sine. Politica monetară trebuie să contribuie la reducerea inflaţiei”, a adăugat Luis de Guindos, fost ministrul spaniol,de Finanţe.
Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a decis să majoreze dobânda de referinţă cu 0,75%, cea mai mare creştere a costului creditului decisă vreodată de instituţia de la Frankfurt, în contextul exploziei inflaţiei în zona euro. Economistul şef al BCE, Philip Lane, a afirmat recent că această majorare a fost una “adecvată”, şi a semnalat că viitoarele creşteri este posibil să fie la un nivel mai redus. În schimb, alţi oficiali BCE au declarat că nu exclud o nouă majorare a costului creditului de 75 de puncte de bază.
Guindos a explicat că încă trebuie discutat în Consiliul guvernatorilor BCE modul sau momentul în care ar putea fi redus bilanţul sau unde ar trebui să se situeze rata neutra exactă – nivelul la care politica monetară nici nu prejudiciază, nici nu stimulează.
De asemenea, a avertizat oficialul BCE, perioada în care politica fiscală “vom face orice este necesar” s-a încheiat şi orice decizii ar trebui să fie ţintite şi selective.