Cheltuielile cu salariile din sectorul public și pensiile încep să scadă ca raport în totalul veniturilor fiscale și al contribuțiilor sociale încasate la buget, arată o analiză a BCR, în contextul în care statul a oprit creșteriile de salarii la stat și a pus frână majorărilor accelerate de pensii.
Ponderea cheltuielilor rigide (salarii bugetari + pensii) în totalul veniturilor fiscale şi a contribuţiilor sociale a scăzut la nivelul de 86,1% în aprilie, arată analiştii BCR, într-un raport de analiză. În primele patru luni veniturile bugetare au crescut cu +20,6% în termeni anuali, iar cheltuielile au fost mai lente la +11,3%.
Aceste cheltuieli sunt considerate de specialiști drept „rigide”, pentru că nu pot fi ușor reduse, ceea ce este problematic pentru stat, deoarece nu mai are bani să finanțeze investiții sau să plătească alte cheltuieli și trebuie să se împrumute pentru a o face.
Anul trecut, ponderea cheltuielilor cu salariile bugetarilor și pensiile a ajuns la un nivel record de 94,3% din venituri, pe fondul unei majorări continue de salarii în sectorul bugetar și de pensii, în ultimii ani.
Așadar, trendul de creștere al acestor cheltuieli pare că s-a inversat în acest an, după ce Guvernul a decis să înghețe salariile bugetarilor pentru anul 2021 la nivelul din 2020 și să oprească majorarea cu 40% a pensiilor.
Deficitul bugetar după primele patru luni ale anului a fost de -1,81% din PIB, mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut de -2,54% din PIB.
Analiștii BCR estimează, pentru acest an, un deficit bugetar de -6,8% din PIB pe standarde locale, în scădere cu 2,9 puncte procentuale din PIB faţă de 2020.