Vanity Fair: Cel mai bogat german are o avere de 44 de miliarde de dolari, care provine de la tatăl său nazist, furată de la 70.000 de evrei

klaus michael kuhne Sursa foto: Facebook / Klaus-Michael Kühne

O investigație realizată de Vanity Fair reconstituie originile averii lui Klaus-Michael Kühne: gigantul logistic Kühne + Nagel, pe care l-a moștenit, a gestionat confiscări de bunuri în timpul celui de-al Treilea Reich, scrie Corriere della Sera.

Puțini oameni din afara patriei sale cunosc numele lui Klaus-Michael Kühne, deși el este cel mai bogat om din Germania. Mai mult decât François Pinault, pentru a face o comparație, sau decât MacKenzie Scott, care a divorțat de Jeff Bezos și a luat cu ea jumătate din averea sa.

Kühne, în vârstă de 87 de ani, regele transportului maritim și președinte de onoare al gigantului logistic Kühne+ Nagel, valorează – potrivit Forbes – 44 de miliarde de dolari și este și cel mai mare antreprenor german care însă nu s-a împăcat niciodată cu originea averii sale. Acesta datează, ca și pentru alții, din epoca nazistă. În cazul său, din cel mai rușinos și sistematic jaf al proprietăților evreiești.

Acum, o investigație a publicației americane Vanity Fair dezvăluie ceea ce germanii știau în general, dar nu au aflat niciodată detaliile. De ani de zile, presiunea asupra lui Kühne a crescut, atunci când premiile literare pe care fundația sa le distribuie sunt refuzate, sau mormântul tatălui său Alfred marcat cu inscripția “nazi-Kapital”. Nici el, timid, fără moștenitor, cu o soție cu un an mai tânără decât el, căsătorit când avea 52 de ani, nu s-a retras din viața publică.

Locuiește de decenii în Elveția, dar este și principalul patron și finanțator al Hamburgului, unde s-a născut și unde Olaf Scholz a fost primar. Este proprietarul clubului de fotbal de aici (care a câștigat o Cupă Europeană), a finanțat Elb-Philharmonie a lui Herzog & de Meuron. Un binefăcător. Secretul familiei este moștenirea tatălui său, Alfred.

Era anul 1933, la trei luni după învestirea lui Hitler în funcția de cancelar, când frații Kühne (tatăl său și unchiul Werner) l-au înlăturat pe celălalt asociat, evreul Adolf Maas, din compania Kühne+Nagel, fără compensații. Arianizare, se spunea. Afacerile de transport maritim au luat avânt. Între 1942 și 1944, familia Kühne a devenit extrem de bogat.

Ei au fost cei care au organizat ca monopoliști Möbelaktion, jefuirea și transportul în Germania a mobilierului recuperat de la cele 70.000 de familii evreiești care au fost apoi deportate în lagăre. Franța, Belgia, Olanda: nu a existat sat îndepărtat în care să nu ajungă Kühne. Un istoric din München, Frank Bajohr, îi încadrează în categoria celor care au aprovizionat camerele de gazare cu Zyklon B: au contribuit la anihilarea vieții evreilor din Europa.

Klaus-Michael a intrat în companie în 1958, la vârsta de 21 de ani, și a transformat-o într-o putere mondială. Nu a negat niciodată crimele, a plătit ca alte 6.500 de întreprinderi germane despăgubiri evreilor.

În 2015, el a comandat o anchetă serioasă asupra familiei. Dar nu a recunoscut concluziile și a refuzat să le publice. “La un moment dat”, spunea el, “trebuie să lăsăm praful istoriei să se așeze asupra lucrurilor”. Devotamentul său față de tatăl său rămâne absolut.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: