Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor realizate la BVB s-a dublat în mai față de aprilie

BVB, Bursa de valori Bucuresti, investitii Sursa foto: Bursa de valori București

Investitorii prezenti la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si-au intensificat activitatea de tranzacționare în luna mai, ceea ce a condus la creșteri ale valorilor medii zilnice pe toate tipurile de instrumente financiare comparativ cu luna aprilie, anunță reprezentanții BVB în raportul lunar. Pe ansambul primelor 5 luni, lichiditatea bursei prin prisma valorii medii zilnice de tranzacționare a ajuns la 70,9 milioane lei, în creștere cu 37% față de aceeași perioadă a anului trecut. Valoarea de piață a companiilor locale listate pe piața principală a BVB a depășit nivelul atins înainte de declanșarea pandemiei de coronavirus.

Pe segmentul de acțiuni, lichiditatea zilnică a fost de 35 milioane lei în mai, comparativ cu 33 milioane lei în luna precedentă. Cel mai important avans a fost consemnat pe segmenul de instrumente cu venit fix, care a depășit 56 de milioane de lei în mai. Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor realizate la BVB cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 137% în mai față de aprilie, de la 39,5 milioane lei la 93,9 milioane lei. Pe ansambul primelor 5 luni, lichiditatea bursei prin prisma valorii medii zilnice de tranzacționare a ajuns la 70,9 milioane lei, în creștere cu 37% față de primele 5 luni ale anului anterior.

Creșterea activității investiționale a dus piața de capital la noi maxime în luna mai. În ședința de tranzacționare din 12 mai, indicele BET a atins un maxim istoric de 11.763 puncte, iar pe 24 mai indicele BET-TR a afișat un record istoric de 19.986 puncte. Luna mai a continuat seria lunară de creșteri cu un avans de 0,8% pentru BET si de 2,8% pentru BET-TR. După primele 5 luni ale anului, BET a crescut cu 16,6%, iar BET-TR cu 18,9%.

„Privind la structura lichidității bursei românești reflectată prin prisma valorii medii zilnice de tranzacționare, observăm că luna mai a adus creșteri pe toate tipurile de instrumente financiare. În același timp, datele din piață arată că obligațiunile au devenit noile instrumente-vedetă ale bursei, iar valoarea medie zilnică realizată pe segmentul de obligațiuni a crescut semnificativ. Obligațiunile au atras un plus de 50 de milioane de lei într-o singură lună, ceea ce reprezintă un posibil semnal că românii au început să mute banii din depozite și să vină cu ei la bursă, în căutarea unor randamente superioare, fapt întărit de structura lichidității pieței de capital”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

„Mii de români au devenit pentru prima dată investitori și au început să tranzacționeze la Bursa de Valori București atrași de oportunitatile oferite de companiile listate. În aproape 12 luni, 15.000 de investitori și-au deschis conturi de tranzacționare, după cum arată datele Fondului de Compensare al Investitorilor. Perspectivele pe termen mediu de dezvoltare ale bursei arată și un număr în creștere al emitenților de instrumente financiare. În plus, aproape 280 de companii vor putea beneficia de sprijin pentru listare in următorii 5 ani prin Planul National de Redresare și Reziliență și bursa le poate propulsa dezvoltarea,” a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Activitatea investiționala la BVB și-a continuat creșterea în prima parte a anului, după rezultatele record din 2020, când investitorii prezenți pe bursa românească au tranzacționat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei românești.

Valoarea de piață a companiilor locale listate pe piața principală a BVB a deășit nivelul atins înainte de declanșarea pandemiei de coronavirus. Astfel, capitalizarea societăților românești prezente pe segmentul principal al bursei de la București a ajuns la aproape 120 de miliarde lei, echivalentul a 24 miliarde euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: