Vaci, mașini, apartamente, bani cash sau scutire de serviciul militar/ Sunt câteva dintre premiile ciudate pe care țările le oferă medaliaților olimpici

olimpiada paris Sursa foto: Facebook/Paris 2024

Olimpicii se antrenează toată viața pentru o șansă la gloria rară de a fi declarați cei mai buni în sportul lor o dată la fiecare patru ani. Dar unii sportivi superstar se pot aștepta să câștige mai mult decât o medalie, scrie Fortune.

La începutul acestei luni, Comitetul Internațional Olimpic a anunțat o decizie controversată de a-i recompensa pe medaliații cu aur la atletism de la Paris 2024 cu 50 000 de dolari, în plus față de medaliile lor (care vor avea încorporată o bucată de fier din Turnul Eiffel). Deși este pentru prima dată când comitetul olimpic oferă câștigătorilor premii în bani, unele țări își răsfață de mult timp sportivii premiați cu daruri generoase – de la mașini la terenuri concesionate sau animale.

Iată o privire mai atentă asupra unora dintre premiile pe care medaliații olimpici le-au primit în trecut și la ce se pot aștepta unii dintre ei pentru jocurile din acest an.

Indonezia

Când atleții indonezieni de badminton Greysia Polii și Apriyani Rahayu s-au întors acasă de la Tokyo în 2021, după ce au câștigat singura medalie de aur a națiunii, au fost copleșiți cu cadouri.

Guvernul indonezian le-a acordat celor două 5 miliarde de rupii, adică 349.000 de dolari. Între timp, insula Sulawesi – de unde este originară Rahayu – i-a promis cinci vaci și o casă. În plus, popularul lanț indonezian de restaurante cu chifteluțe Baso Aci Abang le-a oferit, de asemenea, medaliaților cu aur propriul lor magazin.

Polii, în vârstă de 36 de ani, s-a retras din sport. Dar Rahayu se întoarce la Paris în această vară cu un alt partener pentru a-și apăra titlul.

Arabia Saudită

Sportivilor din Arabia Saudită li s-au promis 5 milioane de riyali (1,33 milioane de dolari) dacă vor câștiga un titlu olimpic.

Până în prezent, un singur atlet, starul karate-ului Tareg Hamedi, a primit recompensa, care ar putea fi cea mai mare plată legată de Jocurile Olimpice din istoria acestora. Studentul atlet a devenit milionar după ce a ratat la limită aurul – s-a mulțumit cu argintul după ce a fost descalificat pentru o lovitură ilegală – la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021.

Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman i-a spus lui Hamedi că este un medaliat cu aur în ochii țării sale, iar luptătorul a fost recompensat cu premiul complet de 1,33 milioane de dolari promis câștigătorilor titlului olimpic.

Rusia

Rusia are o tradiție care datează din era sovietică, aceea de a oferi medaliaților olimpici sume mari de bani – în general 4 milioane de ruble (45 300 de dolari) – și bunuri de lux.

Câștigătorii medaliilor au primit în dar mașini de calitate superioară (medaliații din 2016 au primit BMW X5, pe care mai mulți le-au vândut imediat, neputând să plătească pentru întreținerea lor) și apartamente de lux evaluate între 500.000 și 1.000.000 de dolari. Unii câștigători ai Jocurilor de la Rio au câștigat și cai de curse.

Victoria în Rusia se traduce și prin succes în afara sportului, mai mulți atleți olimpici trecând la cariere în politică.

“În țara noastră, succesul la Jocurile Olimpice este o cale directă către Duma de Stat [parlament] și putere”, se arată într-un articol din 2016 din ziarul rusesc Komsomolskaya Pravda.

Kazahstan

În Kazahstan, există o lege care dă dreptul câștigătorilor olimpici la apartamente – a căror dimensiune diferă în funcție de culoarea medaliilor.

Un medaliat cu aur primește un apartament cu trei camere, un medaliat cu argint primește un apartament cu două camere, iar un medaliat cu bronz un apartament cu o cameră.

Coreea de Sud

Coreea de Sud are un premiu foarte practic pentru medaliații săi: scutirea de serviciul militar.

Legislația țării cere tuturor bărbaților apți de muncă să se înroleze pentru 18 luni de serviciu militar, pe care trebuie să îl înceapă înainte de vârsta de 28 de ani.

În timp ce o amânare temporară este posibilă, o scutire completă este rară, chiar și pentru starurile pop internaționale și membrii formațiilor de băieți. Dar un olimpic care câștigă o medalie poate sări peste serviciul militar.

Aceasta se adaugă premiilor în bani și chiar unei pensii. Medaliații sud-coreeni cu aur primesc un bonus de 63 de milioane de woni (43 288 de dolari) și pot opta fie pentru o pensie lunară pe viață de un milion de woni, fie pentru o sumă forfetară de 67,2 milioane de woni.

Un medaliat cu argint câștigă 35 de milioane de woni, iar un medaliat cu bronz primește 25 de milioane de woni, dar niciunul nu primește pensie.

Hong Kong

Hong Kong, care concurează separat de China la Jocurile Olimpice, are unele dintre cele mai frumoase premii în bani pentru medaliații săi.

Orașul-stat acordă un premiu de 768.000 de dolari pentru o medalie de aur, 380.000 de dolari pentru o medalie de argint și 192.000 de dolari pentru bronz. Scrimerul din Hong Kong Cheung Ka Long a primit 5 milioane de dolari HK (640.311 dolari) pentru aurul său de la Tokyo.

În plus, sistemul de transport public din Hong Kong, MTR Corporation, oferă bilete gratuite pe viață medaliaților din oraș, conform știrilor din presa locală.

Statele Unite ale Americii

Statele Unite acordă premii în bani medaliaților, deși valoarea acestora este semnificativ mai mică decât cea a unor alte națiuni. Un medaliat cu aur câștigă 38.000 de dolari, în timp ce unul cu argint câștigă 23.000 de dolari, iar unul cu bronz câștigă 15.000 de dolari.

Pentru unii, suma nu este suficientă pentru a acoperi cheltuielile de hrană, antrenament și echipament necesare pentru a concura la cel mai înalt nivel.

Alte țări dau bani, case ori terenuri

Acordarea de onoruri campionilor are o lungă istorie în lumea arabă. Medaliații olimpici se pot aștepta ca străzi, școli și poduri să poarte numele lor și nu doar țările bogate în petrol din Golf oferă cadouri generoase și recompense monetare, scrie Reuters.

În Algeria, se obișnuiește ca președintele țării să onoreze campionii olimpici cu cadouri care variază de la mașini de lux la apartamente.

Câștigătorul unei medalii de aur în Maroc primește două milioane de dirhami (200 000 de dolari), în timp ce Comitetul Național Olimpic din Egipt, în acord cu sponsorii, a ridicat valoarea unei medalii de aur la cinci milioane de lire egiptene (105.218 de dolari) pentru Paris.

Întreaga echipă națională de fotbal irakiană care s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris a primit recent loturi de teren și bonusuri financiare din partea prim-ministrului.

Qatar a folosit mult timp stimulente financiare pentru a atrage sportivi din alte țări să concureze pentru statul bogat, iar recompensele pentru succesul la medalii sunt considerate generoase, chiar dacă nu sunt făcute publice.

Halterofilul de origine egipteană Fares Ibrahim Hassouna a schimbat loialitatea pentru a câștiga prima medalie olimpică de aur a Qatarului la Tokyo, în 2021, într-o mișcare care nu a fost bine primită de Federația egipteană de haltere.

“Au cheltuit bani pe el la fel cum fac cluburile de fotbal cu jucătorii”, a declarat la acea vreme șeful federației, Mahmoud Mahgoub.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: