USR anunță că depune un nou amendament la OUG-ul pe energie: Toți românii să poată beneficia de plafonare și în același timp să fie stimulați să reducă risipa

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

USR anunță că depune un nou amendament la OUG-ul pe energie pentru a corecta modul discriminatoriu și total eronat în care Guvernul PSD-PNL a stabilit aplicarea schemei de plafonare. 

USR susține că în prezent, românii care au consumat în 2021 mai mult de 300kWh pe lună sunt pedepsiți și nu pot beneficia de niciun sprijin, chiar dacă acum consumă mai puțin.

Partidul propune ca toți oamenii să poată beneficia de plafonare și în același timp să fie stimulați să reducă risipa. Propunerea USR este ca schema de plafonare să se aplice pe tranșe de consum: primii 100 kWh să fie facturați la 0,68 lei/kWh, între 101-255kWh să fie facturați la 0,8 lei/kWh și ce depășește 255 kWh să fie plătiți la prețul de contract. 

De asemenea, USR propune ca raportarea pentru încadrarea în schema de plafonare să se stabilească în funcție de consumul lunar din prezent, nu în funcție de consumul de anul trecut.

Potrivit reprezentanților partidului, amendamentul elimină astfel discriminarea românilor care nu se pot întoarce în timp pentru a consuma mai puțină energie, astfel încât să beneficieze de plafonare.

USR a mai depus săptămâna trecută un amendament la OUG-ul pe energie pentru a ajuta toate companiile românești să facă față crizei prețurilor la energie. Amendamentul USR prevede ca toate companiile româneşti să nu mai plătească taxe şi impozite la stat în cuantumul a 50% din creşterea de prețuri la energie şi gaze raportată la luna ianuarie 2022.

Amendamentele PSD

PSD propune în primul rând ca prețul plafonat la energie electrică de 0,68 lei/KWh să se aplice și în cazul în care consumul efectiv, din luna facturată, este sub 100 kWh. În plus, plafonul se va aplica și în cazul unui consum mai mare, pentru tot consumul, pentru persoanele care efectuează tratamente medicale ce necesită conectarea unor aparate la o sursă de energie.

„Astfel, vor primi un preț de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, clienții casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 sau, după caz, cel efectiv realizat în luna facturată, este cuprins între 0-100 KWh inclusiv; în cazul clienților casnici, care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declarației pe propria răspundere, plafonul maxim al consumului de 100 kWh nu se aplică, tariful fiind de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru întreg consumul realizat”, arată amendamentul.

Este clarificat articolul privind consumul de gaze pentru care este aplicat prețul plafonat de 0,8 lei/kWh, Astfel, consumatorii vor primi preț plafonat pentru primii 255 kWh consumați, iar ce este peste acest consum va fi facturat la prețul real din factură.

Formularea veche:

maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01-300 kWh, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășește 255 KWh/lună se facturează conform prevederilor art. 5 alin. (1);

Formularea nouă:

„maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01-300 kWh, pentru o cantitate de 255 kWh din consumul lunar realizat. Consumul de energie electrică ce depășește 255 KWh/lună se facturează conform prevederilor art. 5 alin. (1);

PSD mai propune ca și companiile de utilitate publică, atât publice, cât și private, inclusiv transportul public electric, să primească preț plafonat de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar de energie electrică realizat la locul de consum în anul 2021. Printre aceste companii se regăsește și Metrorex, dar și companiile care oferă transport cu troleibuze. Reamintim că Metrorex și alte întreprinderi fuseseră omise din ordonanță.

În plus, PSD introduce plafonarea prețului la energie electrică și pentru companiile producătoare de medicamente:

„maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice și private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, al producătorilor de medicamente, al distribuitorilor angro de medicamente și al unităților farmaceutice care dețin și utilizează lanț de frig, al unităților de învățământ publice și private, definite conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și al creșelor, al furnizorilor publici și privați de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare”, arată amendamentul propus.

De asemenea, social-democrații reintroduc plafonarea pentru biserici, după ce și acestea au fost omise:

„maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituțiile publice, altele decât cele prevăzute la lit. d), precum și pentru lăcașurile de cult recunoscute oficial în România, potrivit Legii 489/2006 privind libertatea religioasă. Diferența de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art. 5 alin. (1)”, arată amendamentul.

În plus, PSD introduce un fel de „bonificație” pentru IMM-urile și instituțiile publice care-și reduc consumul de energie electrică cu 15%. Astfel, social-democrații propun ca aceștia să primească preț plafonat de maximum 1 leu/kWh pentru 90% din consum, față de 85% anterior, dacă consumul lunar realizat este cu 15% mai redus decât în aceeași lună din anul 2021.

Amendamentele USR

USR propune introducerea creditului fiscal pentru toate companiile românești, prin care statul suportă 50% din creșterea prețului la gaze naturale și energie electrică raportată la luna ianuarie 2022. Măsura este propusă să se întindă până la finalul lui 2024.

„Sprijinul acordat doar IMM-urilor și industriei alimentare nu este suficient iar România riscă să piardă zeci de mii de locuri de muncă din cauza faptului că noua ordonanță pune sute de mii de companii din economie într-o situație imposibilă, prin suportarea integrală a costurilor cu energia de pe o zi pe alta”, arată USR.

„Pentru perioada cuprinsă între 01.10.2022 și 31.12.2024, contribuabilii care datorează impozit pe profit trimestrial și care înregistrează cheltuieli cu consumul de energie electrică sau gaze naturale scad 50% din cheltuielile suplimentare generate de creșterea de prețuri raportată la prețul mediu ponderat de tranzacționare pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) pentru energie electrică și gaze naturale, după caz, din luna ianuarie 2022, ținând cont de cantitățile consumate, din impozitul pe profit datorat pentru trimestrul în care au fost efectuate.

Pentru perioada cuprinsă între 01.10.2022 și 31.12.2024, contribuabilii care aplică sistemul anual de declarare și plată a impozitului pe profit și care înregistrează cheltuieli cu consumul de energie electrică sau gaze naturale scad 50% din cheltuielile suplimentare generate de creșterea de prețuri raportată la prețul mediu ponderat de tranzacționare pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) pentru energie electrică și gaze naturale, după caz, din luna ianuarie 2022, ținând cont de cantitățile consumate, din impozitul pe profit anual”, arată amendamentul propus.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: