BREAKING Rusia, supusă celor mai dure sancțiuni financiare din istorie: Occidentul exclude bănci ruse din SWIFT și îngheață activele băncii centrale a Rusiei / Sancțiuni și pentru oligarhii ruși

ursula von der leyen, presedinte, comisia europeana, dezbatere, plen, uniunea europeana © European Union 2020 - Source : EP

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat vineri seară că „un număr de bănci ruse vor fi excluse din SWIFT” și că o parte din activele Băncii Centrale Ruse vor fi înghețate. Și oligarhii ruși vor fi afectați de sancțiuni.

„În coordonare cu SUA, Franța, Germania, Italia, Canada și Marea Britanie, voi propune acum noi măsuri liderilor UE, pentru a consolida răspunsul nostru la invazia Ucrainei de către Rusia și a paraliza capacitatea lui Putin de a-și finanța mașina de război”, a declarat Ursula von der Leyen.

„În primul rând, un anumit număr de bănci ruse vor fi excluse din SWIFT. Astfel de vom asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și le vom afecta capacitatea de a opera la nivel global”, a spus von der Leyen.

„Acest lucru are scopul de a separa aceste instituții de fluxurile financiare internaționale, ceea ce le va restricționa în mod masiv operațiunile globale”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului german.

Băncile care urmează să fie afectate sunt „toți cei deja sancționați de comunitatea internațională, precum și alte instituții, dacă este cazul”, a spus purtătorul de cuvânt al Germaniei.

În al doilea rând, președinta Comisiei a anunțat că UE va îngheța activele băncii centrale a Rusiei. Acest lucru îi va îngheța tranzacțiile și va face imposibil ca Banca Centrală să își lichideze activele.

În cele din urmă, UE va interzice oligarhilor ruși să își folosească activele pe piețele europene, a precizat șefa Comisiei.

Ea a adăugat că vor exista represiuni asupra așa-numitelor „pașapoarte de aur” care „permit rușilor bogați conectați la guvernul rus să devină cetățeni ai țărilor noastre și să aibă acces la sistemele noastre financiare”.

Ulterior, Casa Albă a anunțat înghețarea activelor din Occident ale elitelor ruse și persoanelor sancționate.

„În al patrulea rând, ne angajăm să lansăm săptămâna viitoare un grup operativ transatlantic care va asigura implementarea efectivă a sancțiunilor noastre financiare prin identificarea și înghețarea activelor persoanelor și companiilor sancționate din jurisdicțiile noastre. Ca parte a acestui efort, ne angajăm să aplicăm sancțiuni și alte măsuri financiare împotriva oficialilor și elitelor ruse apropiate de guvernul rus, precum și a familiilor acestora și a facilitatorilor acestora pentru a identifica și îngheța activele pe care le dețin în jurisdicțiile noastre. De asemenea, vom lucra și cu alte guverne pentru a detecta și a perturba câștigurile obținute ilegal și pentru a le refuza acestor indivizi capacitatea de a-și ascunde bunurile în jurisdicții din întreaga lume”, a transmis Washington-ul.

Măsurile nu au fost încă adoptate și vor avea nevoie de acordul liderilor europeni pentru a fi aplicate.

Sâmbătă, mai multe state care s-au opus inițial deconectării Rusiei de SWIFT au fost convinse să își revizuiască poziția. Germania a fost ultima barieră care a stat în calea deciziei. Sâmbătă oficialii germani au dat undă verde folosirii SWIFT ca armă împotriva Rusiei, dar cu rezerve, spunând că vrea măsuri țintite, nu o deconectare la nivel general.

De ce ar fi o interdicție SWIFT atât de gravă?

SWIFT, sau „Societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare mondiale”, este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plăţile transfrontaliere rapide, asigurând fluiditatea comerţului internaţional.

Eliminarea băncilor din AWIFT este considerată a fi o restricție severă, deoarece aproape toate băncile folosesc sistemul.

Dacă SWIFT exclude băncile ruseşti, ar restricţiona accesul ţării la pieţele financiare din întreaga lume. Ar fi mai dificil pentru companiile şi persoanele fizice din Rusia să plătească pentru importuri şi să primească numerar pentru exporturi, să împrumute sau să investească în străinătate.

Băncile din Rusia ar putea folosi alte canale pentru plăţi, cum ar fi telefoane, aplicaţii de mesagerie sau e-mail. Acest lucru ar permite băncilor ruse să efectueze plăţi prin bănci din ţări care nu au impus sancţiuni, dar din moment ce alternativele ar putea fi mai puţin eficiente şi sigure, volumele tranzacţiilor ar putea scădea şi costurile ar putea creşte.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. E cineva capabil sa faca niste calcule serioase si sa ne spuna cand s-ar termina intreaga nebunie, considerand toate aceste ‘sanctiuni’ ?

    Este halucinant ca Europa sta si se uita cum un viitor stat european e atacat de-un dement care dupa ce v-a pierde se va sinucide.

    (Razboiul total este inevitabil(e doar o chestiune de timp oricum ati invarti-o), era dictatorilor trebuie incheiata vesnic, pretul va fi la fel de mare ca ignorarea ei)

    Da, a zis bine Maian Basescu Traian, ‘Business as Usual’, tinand cont de atatea si atatea, trebuiau incetate de mult. Cu criminalii nu faci afaceri si nu de ieri – de azi.
    Europa a stat sa priveasca decenii cum arde curtea vecinului si acum se plange de costuri …
    Cu bani europeni e atacata Ucraina. Ar trebui sa le fie rusine ‘mari marilor mari’, numai lideri nu se mai numesc.
    Un cancer la metastaza ori il tratezi cu radiatie bazata pe atomi de carbon + tot ce-i ‘lance’ ori pacientul moare. In cazul de fata, Ucraina-i doar un organ al pacientului.

    Aviz si celor care toleareaza si inca n-au actionat drastic, cum ar fi cerut cazul, in cazurile “Sosoaca – AUR – BOR”, tot panoul de derapaje cu caracter penal.

    Da, sa nu uitam de elefantii din camerele noastre, in general ‘elefantii din camera’ tot elefanti sunt. Cum ajung sa intre-n camera e problema … Prea multi Houdini pe lumea asta … (subliniez maxim ultima afirmatie : Think Advertising Empires and how they brainwash and implicitly distract people from Real Problems…)

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.