Urmează “epoca de aur” pentru industriile de eficiență energetică din Uniunea Europeană, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie

termostat Sursa foto: Unsplash

Companiile europene se numără printre liderii mondiali în domeniul soluțiilor de economisire a energiei și sunt poziționate ideal pentru a profita de beneficiile acțiunilor climatice, dar se simt ignorate de Bruxelles, care a lăsat deoparte sectorul de eficiență energetică al UE, evaluat la miliarde de euro, în recenta sa lege privind industria net-zero, scrie publicația Euractiv.

Eficiența energetică – a face mai mult cu mai puțin – este considerată pe scară largă ca fiind un principiu de bază al acțiunii climatice. Agenția Internațională pentru Energie (AIE) estimează că acest sector va asigura 40% din reducerile necesare de gaze cu efect de seră preconizate la nivel mondial până în 2040.

Cu toate acestea, companiile europene care produc numeroasele tehnologii care contribuie la îmbunătățirea eficienței energetice se simt lăsate pe dinafară de factorii de decizie politică de la Bruxelles.

“Avem uneori impresia că s-ar fi putut face mai mult pentru a recunoaște rolul deplin al ecosistemului industrial eficient din punct de vedere energetic și potențialul său de decarbonizare a Europei”, a declarat Arianna Vitali Roscini, secretar general al Coaliției pentru economii de energie, o asociație care reunește întreprinderi, autorități locale și grupuri ale societății civile.

Printre campionii europeni se numără și multinaționala daneză Danfoss, cunoscută mai ales pentru fabricarea de supape care controlează producția de căldură a radiatoarelor. Compania are peste 40.000 de angajați și a avut o cifră de afaceri de peste 10 miliarde de euro în 2021.

Printre ceilalți se numără producătorul irlandez de materiale de construcții Kingspan, care are 22.000 de angajați și o cifră de afaceri de 8,3 miliarde de euro, și Signify – fostă Philips Lighting și localizată în Olanda – care se mândrește cu 34.000 de angajați și venituri de 7,5 miliarde de euro.

“Eficiența energetică este o oportunitate [de afaceri] masivă pentru Europa”, a declarat Brian Motherway, care conduce divizia de eficiență energetică a AIE.

“Are tipul de industrie și de puncte forte și avantajul competitivității în ceea ce privește tehnologia, inovarea, modelele de afaceri avansate, leadershipul la nivel global care sunt cu adevărat necesare acum”, a spus el.

Cel puțin 3 milioane de locuri de muncă, putând ajunge până la 7 milioane, ar putea fi create în întreaga lume “în funcție de cât de repede avansăm în privința progreselor”, a spus Motherway. În special când vine vorba de “tehnologia digitală inteligentă, Europa are un avantaj competitiv real”, a subliniat el.

“Ne îndreptăm spre o epocă de aur pentru eficiența energetică și, prin urmare, spre o oportunitate de afaceri de aur pentru companiile din domeniul eficienței energetice”, a mai spus oficialul AIE, exprimându-și speranța că “putem capta o parte din acest lucru pentru Europa”.

La Bruxelles, însă, factorii de decizie politică nu au manifestat același entuziasm.

Spre marea sa consternare, sectorul eficienței energetice a fost exclus din propunerea Comisiei Europene pentru un Act privind industria cu zero emisii nete (Net-Zero Industry ACT – NZIA), prezentată în luna martie a acestui an.

Legea, care este în prezent examinată de legiuitorii din Parlamentul European și din Consiliul UE, evidențiază sectoare specifice care merită o atenție specială din partea guvernului pentru a menține activitatea de producție în interiorul granițelor UE.

“Au fost evidențiate 14 ecosisteme, iar eficiența energetică nu a fost unul dintre acestea”, a declarat Roscini, deplângând lipsa de vizibilitate a sectorului în comparație cu alte industrii de energie curată, cum ar fi energia eoliană, energia solară fotovoltaică sau electrolizatorii.

“Bineînțeles, suntem foarte bucuroși că energiile regenerabile au avut un ecosistem propriu”, a adăugat ea, subliniind complementaritatea puternică dintre tehnologiile de eficiență energetică și cele regenerabile.

În cadrul Comisiei Europene, oficialii recunosc importanța acestui sector pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare ale UE. Cu toate acestea, ei subliniază, de asemenea, marea diversitate a întreprinderilor reprezentate în acest sector, ceea ce face mai dificilă identificarea acestuia.

Selecția industriilor prezentate în NZIA a fost rezultatul unor “discuții lungi și foarte politice și a trebuit să se facă alegeri”, a declarat Giulia Del Brenna, șef de unitate la Direcția pentru piața internă și industrie a Comisiei Europene.

Și pentru că produsele de eficiență energetică sunt atât de diverse și adesea aproape invizibile, cum ar fi supapele de radiator ale Danfoss, a fost dificil să le stabilim și să le oferim un loc de frunte în NZIA, a explicat ea.

“Sunteți peste tot, așa că este un pic mai dificil să vă individualizați”, a spus Brenna.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: