UPDATE A treia zi de grevă în București: Șoferii au început să se întoarcă la muncă/ Lista traseelor unde a fost reluat transportul în comun/ Doar 15 vehicule circulă sâmbătă dimineață, deși judecătorii au impus reluarea activității

greva STB, Depou Dudesti, Societatea de Transport Bucuresti, depou Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Greva angajaților de la Societatea de Transport București (STB) se prelungește în weekend, după ce discuțiile de vineri seară dintre primarul Nicușor Dan și sindicaliști au durat un minut. Primarul a spus că nu a avut ce să discute cu sindicaliștii, dat fiind că greva a fost declarată ilegală, iar Tribunalul București a dispus reluarea imediată a lucrului. La rândul său, șeful sindicatului, Vasile Petrariu (consilier general PSD) a spus că șoferii vor decide dacă reiau lucrul în absența oricărui acord cu primăria.

UPDATE Ora 13:00 Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti va avea sâmbătă, începând cu ora 13:00, o şedinţă pentru a estima pagubele provocate de greva angajaţilor, a declarat, pentru AGERPRES, directorului general al STB, Adrian Criţ,.

  • „Să vedem ce se întâmplă. La ora 13:00 avem o şedinţă, la sediu. O să estimăm tot ceea ce înseamnă pierderi, ce identificăm în momentul de faţă, pentru că or să apară şi după 2 luni. E o şedinţă a conducerii”, a spus Criţ.

Potrivit acestuia, singura cerinţă a sindicaliştilor, în momentul de faţă, este demiterea sa.

  • „Ne-am întâlnit cu aseară la Primăria Capitalei. Sincer, e complicat să discuţi cu aceste persoane, în condiţiile în care ei manipulează în continuare şi nu mai vor nimic pentru angajaţi, ei vor doar demiterea mea, fără nimic altceva. Nu mai vor, doar demiterea mea, pentru că sunt conştienţi de faptul că au greşit şi urmează să se aplice ceea ce e în contractul colectiv de muncă, în regulamentul intern. Nu poţi să privezi bucureşteanul de transportul public”, a explicat directorul general al STB.

UPDATE Ora 12:53 Sindicaliștii greviști care au rămas pe traseu le-au scris numele acestora pe o tablă, într-unul dintre depourile din Capitală. ”Rușine”, au marcat aceștia în dreptul numelor angajaților STB care au decis să întrerupă greva în a treia zi de la debutul ei. Tot sâmbătă geamul unui autobuz de pe linia 447 a fost spart în apropiere de capătul cursei, în localitatea Moara Micșunești, conform informațiilor G4Media (sursa foto: G4Media).

UPDATE Ora 11:45 Aproximativ 20 de șoferi au spart greva sâmbătă dimineață și s-au întors pe traseul. Un șofer de autobuz s-a întors la muncă având unul dintre geamuri sparte, au declarat surse pentru G4Media.

UPDATE Ora 09:00 Directorul general al STB, Adrian Criț, a anunțat că la ora 08:00 erau 15 vehicule pe traseu cu 2 mai mult decât în ora precedentă:

“La ora 8: 00 sunt 15 vehicule în traseu: – 2 vagoane de la Depoul Dudeşti, respectiv 401, 415, de pe linia 1; 5 vagoane de la Depoul Colentina, trei de pe linia 21 (-056, 016, 027), unul de pe linia 14 (123) şi unul de pe linia 36 (vagonul cu numărul 104); trei autobuze de la Giurgiului ( 6626 de pe linia 104; 6510 de pe linia 610; 4789 de pe linia 420); un autobuz de la Floreasca (6273, linia 442); două autobuze de la Obregia (4628 de pe linia 465 şi 6329 de pe linia 241) şi două autobuze de la Titan (4977 de pe linia 408 şi 4851 de pe linia 472)”, a spus Criţ.

știrea inițială

Directorul general al STB, Adrian Criţ, a declarat pentru Agerpres că sâmbătă dimineață pe traseu erau doar trei tramvaie și 10 autobuze:

  • “Din păcate, în continuare, cu toate că există o hotărâre a instanţei din care rezultă că greva este ilegală, angajaţii nu o respectă. Acesta este un atac concertat la siguranţa bucureştenilor, cu consecinţe majore referitoare la existenta în viitor a societăţii. Este un boicot împotriva siguranţei bucureştenilor, orchestrat pe linie sindicala, organizaţie care nu mai reprezintă vreun interes al angajaţilor. Au avut întotdeauna doar interese proprii, în urma cărora societatea a ajuns în situaţia economică din momentul de faţă. Fără veniturile realizate urmare a prestării serviciului de transport public local de călători, societatea nu va mai putea funcţiona, prejudiciind în continuare locuitorii oraşului. Siguranţa locului de muncă pentru angajaţii societăţii, care îşi îndeplinesc îndatoririle faţă de bucureşteni este grav afectată. Fac apel la conştiinţa acestora să iasă pe traseu cu gândul la familiile lor, la nevoia de mobilitate a populaţiei. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a solicitat vineri seara Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor care au organizat greva de la STB, în special a liderului sindical Vasile Petrariu”, a declarat sâmbătă dimineaţa pentru AGERPRES Adrian Criţ.

 

știre în curs de actualizare

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: