Uniunea Europeană reacționează după ce a fost acuzată că ar fi încercat să își prezinte „pe furiș” planurile privind investițiile verzi

Comisia Europeana Foto: Comisia Europeană / Facebook

Comisia Europeană a respins luni acuzaţiile că ar fi aşteptat, în mod intenţionat, până în ajunul Anului Nou pentru a da publicităţii o propunere controversată privind clasificarea anumitor proiecte din domeniul gazelor naturale şi energiei nucleare drept investiţii sustenabile, oficialii Executivului comunitar subliniind că „nu au încercat să facă acest lucru pe furiş”, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Propunerea Comisiei Europene, prin care unele centrale nucleare şi o parte dintre centralele electrice care utilizează gazele naturale drept combustibil ar putea să fie considerate proiecte verzi, a fost prezentată în ziua de 31 decembrie sub forma unui variante de lucru şi trimisă unor organizaţii media.

„În afară de a săpa o groapă, Comisia Europeană s-a străduit din răsputeri să îngroape această propunere”, a apreciat Henry Eviston, purtător de cuvânt la ONG-ul de mediu WWF. „La întrebarea dacă energiile regenerabile sunt verzi, Comisia le-a dat cetăţenilor trei ocazii pentru a-şi exprima opinia. Pentru gaze nucleare şi energie atomică avem un document scris în spatele uşilor închise şi publicat în ajunul Anului Nou”, a adăugat Eviston. Potrivit acestuia, dacă Executivul comunitar ar fi avut încredere în propunerea sa ar fi trebuit să organizeze o consultare publică.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În replică, principalul purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a declarat luni, la un briefing de presă, că Executivul comunitar s-a angajat să prezinte, până la finele anului 2021, poziţia sa cu privire la ceea ce constituie “un subiect foarte complex şi sensibil”.

„Nu am încercat să o facem pe furiş, optând în mod intenţionat pentru 31 decembrie. Colegii noştri, pot să vă asigur, ar fi preferat să se relaxeze în vacanţă dar au decis să continue să lucreze în timpul vacanţei de Crăciun pentru a fi siguri că va fi gata până la finalul anului”, a spus Eric Mamer.

Cu prilejul mai multor luni de dezbateri cu privire la includerea centralelor pe gaze naturale pe lista investiţiilor „verzi”, unele state membre au subliniat că au nevoie de aceste centrale pentru a putea renunţa la termocentralele pe cărbune, mai poluante. În schimb, alte ţări membre susţin că etichetarea gazelor naturale drept investiţii „verzi” ar submina credibilitatea taxonomiei UE, într-un moment în care blocul comunitar vrea să fie lider global în combaterea schimbărilor climatice.

Subiectul centralelor nucleare provoacă şi el diviziuni în rândul UE. Franţa, ţară care îşi asigură 70% din electricitate din centrale nucleare, este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai energiei nucleare şi susţine că emisiile reduse de CO2 ale centralelor nucleare fac acest tip de energie crucial pentru tranziţia la energia verde. Însă Germania şi alte state se opun şi au început deja să îşi închidă propriile lor centrale nucleare.

La mijlocul lunii octombrie, 10 state membre UE, inclusiv România, au cerut în mod public includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor „verzi”. Toate ţările semnatare, în frunte cu Franţa, subliniază că avansul preţurilor la energie a scos în evidenţă importanţa reducerii dependenţei de terţele ţări, în cel mai scurt timp posibil. Energia nucleară este o sursă de energie accesibilă şi independentă şi ar trebui să fie inclusă pe lista investiţiilor “verzi” până la finele acestui an.

„Pentru a câştiga bătălia climatică, avem nevoie de energie nucleară. Pentru noi toţi, energia nucleară este un activ crucial şi fiabil pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”, se arată într-o declaraţie care a fost semnată în octombrie de reprezentanţii Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Bulgariei, Croaţiei, României şi Sloveniei.

Taxonomia UE va deschide accesul la finanţare sustenabilă şi subvenţii pentru proiectele din domeniul energetic, un aspect crucial când vine vorba de exemplu despre modernizarea parcului de centrale nucleare, cum este cazul Franţei, precum şi pentru ţările din estul Europei, care mizează pe investiţiile în gaze naturale pentru a-şi reduce dependenţa de cărbune.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: