Ungaria intenţionează să majoreze până în 2027 salariul minim cu 40% / Majorările sunt menite parţial să menţină forţa de muncă în ţară, a anunțat premierul ungar

Parlament ungaria steag flag budapesta sursa foto: Ferenc Isza / AFP

Ungaria a anunţat că va majora cu 40% salariul minim în următorii trei ani, o decizie care ar urma să susţină redresarea economiei, dar, spun criticii, ar putea alimenta inflaţia, transmite Bloomberg, transmite Agerpres.

Guvernul premierului Viktor Orban caută să impulsioneze economia aflată în recesiune, înaintea alegerilor generale din 2026, partidul premierului Orban concurând cu liderul opoziţiei Peter Magyar. De asemenea, Magyar a promis o creştere semnificativă a salariului minim, care, la nivelul actual de 266.800 forinţi (677 dolari) pe lună este al doilea cel mai scăzut din UE, după Bulgaria.

Autorităţile de la Budapesta au anunţat luni un acord prin care salariul minim va creşte anul viitor cu 9%, urmat de creşteri de 13% şi 14% în 2026 şi, respectiv, 2027. Deşi majorările sunt menite parţial să menţină forţa de muncă în ţară, Orban a admis că acestea se bazează pe un scenariu “optimist” în care creşterea economiei şi a productivităţii se realizează în acelaşi timp.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Sunt prudent în legătură cu orice decizie de politică economică care vine cu o inflaţie mai ridicată”, a afirmat viceguvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Barnabas Virag. În acelaşi timp, acesta a spus că o majorare a salariului minim ar putea să nu ducă la presiuni inflaţioniste dacă vine cu o creştere a profiturilor companiilor.

Ţinând cont de inflaţie, creşterea salariilor reale este estimată în medie la 7% anual în următorii doi ani, ceea ce “cu certitudine nu este în linie cu productivitatea pe termen mediu”, susţine Mariann Trippon, economist la CIB Bank, subsidiara Intesa Sanpaolo SpA.

Acesta a adăugat: “În 2026-2027, dacă dinamicile privind salariile reale nu se moderează, aceste evoluţii ar putea duce la o creştere a presiunilor inflaţioniste şi la închideri de companii”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: