Un șofer plătește și cu 40% mai mult pe RCA față de anul trecut, ca efect al falimentului City Insurance. Urmează noi scumpiri și în 2023

asigurare auto rca Sursa foto: assets.publishing.service.gov.uk

Unii români plătesc asigurări auto RCA și cu 40% mai scumpe comparativ cu finalul anului trecut, dacă își încheie acum o poliță, relevă datele analizate de Economedia. Scumpirile vin după ce în acest an a fost declarat oficial falimentul City Insurance, cel mai mare asigurător auto de pe piață, care ținea prețurile jos. Ceilalți asigurători au crescut imediat prețurile, anticipând preluarea clienților City Insurance care urmau să își schimbe asigurătorul. În plus, autoritățile au majorat și contribuțiile virate de firmele de asigurare la fondul de garantare a asiguraților, care se ocupă de despăgubirea păgubiților City Insurance. O nouă creștere a contribuțiilor urmează și în 2023, așa că șoferii trebuie să se aștepte la noi scumpiri de RCA.

De exemplu, un șofer încadrat la clasa B8 a plătit pe o poliță RCA încheiată în data de 22.12.2021, pe durata de un an, suma de 413 lei.

Simulările realizate de Economedia pentru același șofer care vrea acum să încheie o nouă poliță RCA pentru un an arată că prețurile sunt mai mari și cu 40%. Astfel, cea mai ieftină ofertă pentru acest șofer este de 614 lei, la Euroins, noul lider al pieței, urmată de o ofertă de 672 lei de la Axeria, una din companiile intrate recent pe piață, chiar în urma falimentului City, și de o ofertă de 674 lei de la Grawe. Spre comparație, ofertele de la companii precum Omniasig, Asirom și Allianz sunt chiar și duble față de cea mai ieftină ofertă, respectiv: 1.347 lei, 1.033 lei și 996 lei.

În plus, anul 2023 va veni cu noi scumpiri la RCA, deoarece va crește din nou contribuția virată de firmele de asigurare la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), entitatea care plătește daunele păgubiților rămași în urma falimentelor de asigurări.

În 2022, contribuția a crescut deja de la 1% la 2,5%, în martie, imediat după declararea falimentului City Insurance.

Iar în 2023, contribuția va crește din nou, de la 2,5% la 4%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Întrucît îmi expiră în 21 ian. ’23, ca să preîntîmpin majorarea de la 1 ianuarie, am cumpărat RCA acum două zile cu 386 lei de la una dintre companiile numite de dv, cea afișată cu 996 lei. Nu înțeleg din ce burtă ați scos cifrele alea?!

  2. Am simulat o asigurare RCA obligatorie pentru un autovehicul inmatriculat in Romania si apoi,pentru acelasi autovehicul,in Germania.Rezultatul este stupefiant:cea mai mica asigurare in Ro este de aprox. 2400lei iar in Germania-191 euro.Unde sa mai creasca?

  3. Toate aceste scumpiri se datoreaza autoritatii care nu si-a facut datoria, ASF. Conducerea ASF trebuie sa plateasca. Pe cand o urmarire penala a acestor incompetenti sau hoti? Chiar nimeni din justitie nu se revolta?

  4. Dadada… Ce noroc că ASF este pe bază de voluntariat. Altfel ar fi salarii si premii de zeci si sute de mii de euro. Plus o nebunie de sediu, schemă de personal, mașini si beneficii fără număr. Ar lua toate primelw pe vreo 4 județe. Ce noroc pe noi, asigurații.

  5. La 41 de ani am inregistrat pentru prima oara un autovehicul pe numele meu. Am platit 1600 lei pt rca 12 luni. Cea mai mica suma, ca nu am mai platit inca 180 lei comisionul brokerului. Permis din 1999, fara incidente, fara permis suspendat vreodată. Daca pt aceeasi mașină anul trecut s-a platit 840 lei , la B8, anul asta, 2022, decembrie, am luat-o de la zero cu B0 si 1600 lei. Hotie totala impreuna cu statul roman.

  6. Un șofer plătește și cu 25% mai putin pe RCA față de anul trecut. Vreti sa scrieti un articol si cu un asa titlu ? Va dau si dovada !!! Dupa 8 septembrie 2022 (sper ca stiti ce a fost atunci) la fiecare societate de asigurare “Tarifele sunt calculate în funcţie de strategia adoptată de către asigurătorul RCA.” Asa ca in functie de strategie au reiesit tarife fata fata de anul 2021 si pana la 8 sept 2022 mai mici sau mai mari cu pana la 40%. Nu exista nici o diferenta de tarif dupa 1 ian 2023 fata de tarifele din dec 2022 in plus ci doar in minus. Exemplu cel cu minus 25%. Si va spune asta un om cu 24 ani vechime in vanzari si volum de vanzari semnificativ pentru un siungur om.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.