Un restaurant românesc din Mangalia nu mai acceptă plata cu carduri Raiffeisen și oprește comercializarea cafelei Julius Meinl și a energizantului Red Bull. Recompensă pentru cei care alimentează de la Rompetrol

La Pirați Mangalia Sursa foto: Facebook

Un restaurant românesc din orașul Mangalia anunță că nu mai acceptă plata cu carduri Raiffeisen și oprește comercializarea cafelei Julius Meinl și a energizantului Red Bull, în timp ce clienții care dovedesc că au alimentat de la Rompetrol vor primi cafea gratis. Reacția vine după ce Austria a blocat intrarea României în Schengen.

„Dragi clienti ai restaurantului La Pirati ,din data de 09.12.2022. In urma votului Austriei împotriva Țarii noastre de a intra in spatiul Schengen, posesorii de Carduri la banca raiffeisen nu vor mai putea plati in locația noastră , nu vom mai comercializa spre vânzare : Red Bull, Cafea Julius meinl. Cafeau la noi va fi gratis in baza bonului care face dovada alimentarii de la Benzinaria Rompetrol”, arată mesajul postat pe Facebook de restaurant.

Numeroase voci, atât politice, cât și din zona de business, au îndemnat la boicot împotriva firmelor austriece, în ultimele zile, după votul negativ al Austriei pentru intrarea noastră în Schengen.

Îndemnurile la boicot nu au mai fost răzlețe, ori doar din partea unor partide extremiste, precum AUR, ci au venit inclusiv de la lideri politici importanți ai partidelor din Coaliția de Guvernare. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că nu va merge prea curând în Austria, iar europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, a lansat un apel autorităților și românilor să boicoteze Austria prin intermediul băncilor austriece din România.

„Companiile de stat să închidă conturile bancare la băncile austriece, românii să nu mai ruleze bani prin bănci austriece, să-i mute în bănci românești, franceze și germane”, a spus Rareș Bogdan într-o intervenție la Antena 3.

La îndemnurile la boicot au reacționat atât politicieni, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Clubul de fotbal Universitatea Craiova a anunţat, joi, un „boicot total” al companiilor austriece partenere. Drept urmare, își va muta conturile de la Raiffeisen și nu va mai alimenta de la OMV Petrom.

Iar unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din vestul ţării, care este şi unul dintre cei mai importanţi fermieri din ţară, arădeanul Dimitrie Muscă, a dispus, joi după-amiază, închiderea tuturor conturilor firmelor sale la băncile austriece, ca semn de protest faţă de poziţia Austriei în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen.

În plus, Voicu Vușcan, administratorul companiei Elit Cugir, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din România, afirmă că firma pe care o conduce nu va mai prelungi niciun contract cu nicio firmă cu acționariat austriac.

În chestiunea boicotului s-a pronunțat și primarul Clujului, Emil Boc: „Ne trebuie calm, inteligență, diplomație și până la urmă vom rezolva. Sfidăm interesele Austriei. Dacă mă duc să-mi cumpăr benzină, aleg de unde să-mi cumpăr că am mai multe oportunități. Avem o opțiuni unde să ne depune banii, unde să ne petrecem vacanțele, weekendurile, avem opțiunea să jucăm inteligent”.

Băncile austriece vizate sunt Raiffesen și BCR. Ambele au reacționat ieri după votul negativ al Austriei și după criticile venite din partea politicienilor și oamenilor de afaceri din România.

Raiffeisen, de exemplu, a ținut să sublinieze printr-o postare pe facebook că „Raiffeisen Bank este o bancă locală, care finanţează şi susţine economia românească de 25 de ani, fiind a treia bancă din punct de vedere al creditării în piaţă. În plus, în Raiffeisen Bank România lucrează 4.900 de angajaţi, în aproximativ 300 de sedii.”

BCR a reacționat prin vocea șefului Erste Group, Willi Cernko. Acesta a spus că „o decizie a Consiliului va avea un impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei și a peste 2,8 milioane dintre clienții noștri din România.” Și CEO-ul BCR, Sergiu Manea, a afirmat că BCR a susținut și susține în continuare aderarea României la Schengen și că banca va face tot ce ține de ea pentru a sprijini economia României.

Printre companiile boicotate se regăsește și OMV Petrom.

Un alt îndemn la boicot îl reprezintă anularea excursiilor la schi în Austria.

Printre cei mai mari investitori austrieci în România se numără OMV-Petrom, BCR-Erste Bank, Holzindustrie Schweighofer, Immofinanz şi Porr Construct.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: