Un procent de 61% dintre consumatorii etici cumpără produse sustenabile

Pe scurt

  • Factori de influență: Alegerile sunt ghidate de sănătatea personală, impactul asupra mediului și etica producției alimentare, cu tendințe observate atât în rândul persoanelor educate și cu venituri mari, cât și în alte categorii sociale.
  • Creștere în achiziții eco-friendly: Achizițiile de produse alimentare ecologice au crescut cu 22%, reflectând dorința consumatorilor români de a face alegeri mai sustenabile.
  • Doar 13% dintre români aleg o alimentație sănătoasă din cauza scepticismului față de etichetele bio, educației precare, prețurilor ridicate și ofertei limitate de produse sănătoase.
Articolul integral continuă mai jos
alimente mancare, preturi mancare, retail, produse alimentare, industria agroalimentara Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Consumatorii etici au început să facă schimbări în alimentație, alegând produse care protejează mediul înconjurător. 61% dintre aceștia consumă alimente sustenabile, iar consumatorul etic a crescut cu 5% în fiecare an, potrivit studiului „Consumator etic din România” realizat de MKOR.

Factorii care influențează alegerile alimentare sunt preocuparea pentru sănătatea personală, impactul asupra mediului înconjurător și etica producției alimentare. Din această categorie de consum făceau parte persoane cu o educație mai ridicată și cu venituri mari, însă schimbările au apărut și în rândul oamenilor din diferite categorii sociale.

„Creșterea de 22% în achizițiile de produse alimentare eco-friendly arată că tot mai mulți români sunt gata să acționeze”, spune Cori Cimpoca, fondatoarea Agenței de Studiu de Piață MKOR.

Creșterea alegerii în materie de consum alimentar sustenabil a fost influențat de gamele de produse bio care s-au extins în retail, inițiative de informare și educare a oamenilor, dar și informațiile despre sănătate și mediu care circulă în mediul online.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Pe de altă parte, doar 13% dintre români aleg o alimentație sănătoasă. Acest procent este cauzat de scepticismul cu privire le etichetele bio, educația precară cu privire la alimentație, prețurile prea mari pentru cumpărător și numărul scăzut de alimente sănătoase în magazine.

Reducerea lipsei alimentare a crescut cu 17% printre români, în ciuda faptului că există provocări pentru alegerile alimentare sustenabile. Acest lucru a fost influențat de contextul economic și conștientizarea impactului asupra mediului.

O serie de propuneri care ar putea face schimbări înspre alegeri alimentare sustenabile ar putea fi: educația și transparența brandurilor și retailerilor în ceea ce privește etichetele și alimentele vândute, subvenționarea produselor eco-friendly, creșterea produselor sustenabile la prețuri competitive, implementarea unor sisteme de verificare mai transparente și promovarea etichetelor credibile.

Consumatorii au devenit mai atenți la cantitatea cumpărată și calitatea produselor. De asemenea, au devenit mai deschiși către produsele aproape de expirare la un preț redus.