Ultima mișcare în bătălia miliardelor din fotbal: UEFA contra-atacă și vrea un contract de 6 miliarde euro pentru a stopa planul Super Ligii formate din 20 de cluburi de top

Mișcarea a 12 dintre cele mai bogate cluburi de fotbal din Europa de a înființa o Super Ligă separată de competițiile UEFA (organismul care gestionează competițiile pan-europene) a declanșat o luptă acerbă pentru resurse. Ultima mutare vine din partea UEFA, care negociază o finanțare de peste 6 miliarde de euro cu un fond de investiții.

Cele 12 cluburi fondatoare ale Super Ligii și-au motivat mișcarea prin nevoia de a atrage o finanțare mai consistentă decât cea asigurată de UEFA prin intermediul competiției Champions League. De altfel, cele 12 cluburi au sprijinul financiar al gigantului bancar american JP Morgan, care urmează să asigure o finanțare inițială de 10 miliarde de dolari.

Pe lângă finanțarea atrasă prin reclama la JP Morgan, cluburile fondatoare mizează și pe obținerea unor sume mult mai mari din drepturile de televizare, astfel încât clubul care câștigă noul Super Ligă ar putea primi aproape 400 de milioane de euro, comparativ cu cei 120 de milioane de euro acordați câștigătorilor Ligii Campionilor UEFA în fiecare an.

  • Cele 12 cluburi fondatoare sunt AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham.

Pusă în pericol existențial de mișcarea centrifugă a cluburilor bogate, UEFA a demarat discuții cu fondul de investiții Centricus Asset Management pentru un pachet de finanțare de peste 6 miliarde de euro prin care să crească premiile pentru cluburile care participă în competițiile pe care le organizează, potrivit Bloomberg, citată de Al Jazeera.

Afacerea ar urma să finanțeze o revoluție în Champions League, astfel încât să o facă și mai atractivă pentru cluburile super-bogate, dar să țină în competiție și echipele mai mici.

Centricus gestionează active de peste 30 de miliarde de euro și are o activitate centrată pe Orientul Mijlociu și Asia. Fondată în 2016 de Nizar Al-Bassam, un fost bancher de investiții la Deutsche Bank, și Dalinc Ariburnu (Goldman Sachs Group).

Cu ajutorul acestui pachet financiar, UEFA încearcă să atragă înapoi fondatorii Super Ligii și să evite cea mai mare schismă din istoria fotbalului european.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: