UE lovește trei bănci rusești în pachetul de sancțiuni

rusia, rubla, banca Sursa foto: Pixabay

UE va sancționa trei bănci rusești ca parte a pachetului său de sancțiuni după decizia Rusiei de a trimite trupe în Ucraina, susțin patru diplomați citați de Politico.

Cele trei bănci sunt Rossiya Bank, Promsvyazbank și VEB. Sancțiunile vor interzice fiecărei organizații să facă afaceri comerciale cu companii din UE, limitându-le accesul la piețele și serviciile europene de capital, au spus doi dintre diplomați. Băncile se află pe lista de sancțiuni a UE din cauza legăturilor lor cu regiunile separatiste din estul Ucrainei pe care președintele rus Vladimir Putin le-a recunoscut luni seară ca independente, a adăugat unul dintre diplomați.

Potrivit unui oficial al UE, „logica este de a priva statul și organismele guvernamentale ruse de accesul la piețele europene de capital” și că „ideea este de a reduce acest acces și pentru banca centrală”.

UE va penaliza aceste bănci prin același cadru legal pe care l-a folosit pentru a implementa sancțiunile în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea – o abordare care ar putea accelera procesul de aprobare, a spus unul dintre diplomați.

Băncile fac parte dintr-o serie mai largă de sancțiuni aprobate marți de ambasadorii UE. Lista completă include și alte ținte, precum cei 351 de parlamentari ruși care au aprobat recunoașterea teritoriilor separatiste din Ucraina. Pachetul total este de așteptat să fie finalizat miercuri după-amiază.

VEB va fi sancționată și de Statele Unite, în cadrul primului său pachet de sancțiuni. Vnesheconombank (VEB Bank) este o bancă de dezvoltare și se clasează pe locul 5 în topul băncilor din Rusia, cu active de 53 de miliarde de dolari, potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA.

Promsvyazbank este deținută de stat prin Agenția Federală de Administrare a Proprietăților, fiind principalul creditor al sectorului industriei de apărare din Rusia, scrie agenția Interfax. Promsvyazbank se numără printre creditorii de importanță sistemică din Rusia și ocupă locul 6 în clasamentul Interfax-100, un top care prezintă cele mai puternice bănci rusești. Până acum, PSB nu a fost supusă niciunei restricții din partea țărilor străine, deși se poziționează ca o „bancă pentru sectorul apărării”, iar restricțiile privind divulgarea informațiilor implicau că un astfel de scenariu nu a fost inițial exclus de autoritățile ruse.

Bank Rossiya se află deja pe lista de sancțiuni din SUA (Specially Designated Nationals List) din 2014, ceea ce implică cele mai stricte restricții posibile, inclusiv blocarea proprietăților și a conturilor, precum și interzicerea menținerii relațiilor de afaceri. AB Rossiya nu a mai putut emite carduri Visa și MasterCard. Cei mai mari acționari ai Bank Rossiya au fost oamenii de afaceri Yuri Kovalchuk, Nikolai Shamalov, Ghenady Timchenko, Mihail Shelomov și Alexei Mordashov. Actualii acționari ai Rossiya sunt necunoscuți, deoarece guvernul a permis băncilor sancționate să nu dezvăluie informații despre beneficiarii lor. Banca ocupă locul 12 în clasamentul Interfax-100.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: