Comisia Europeană a selectat, miercuri, 85 de proiecte inovatoare cu zero emisii nete pentru a primi granturi în valoare de 4,8 miliarde de euro de la Fondul pentru inovare, contribuind la punerea în aplicare a tehnologiilor curate de vârf în întreaga Europă, informează CE printr-un comunicat.
Proiectele selectate sunt situate în 18 ţări: Belgia, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franţa, Croaţia, Italia, Ungaria, Ţările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovacia, Finlanda, Suedia şi Norvegia. Acestea acoperă o gamă largă de sectoare din următoarele categorii: industriile mari consumatoare de energie, energia din surse regenerabile, stocarea energiei, gestionarea industrială a carbonului, mobilitatea cu zero emisii nete (inclusiv transportul maritim şi aerian) şi clădirile.
Proiectele selectate urmează să intre în funcţiune înainte de 2030 şi se preconizează că, în primii zece ani de funcţionare, vor reduce emisiile cu aproximativ 476 de milioane de tone de CO2 echivalent. Acest lucru va contribui la obiectivele europene de decarbonizare, reducând emisiile din sectoarele care sunt deosebit de dificil de decarbonizat, consolidând capacitatea de producţie industrială europeană şi consolidând poziţia de lider tehnologic a Europei şi rezilienţa lanţului de aprovizionare.
“85 de proiecte inovatoare din 18 ţări aduc tehnologii curate de vârf în serviciul acţiunilor climatice. Noile proiecte din sectoarele transportului maritim, aerian şi rutier vor stimula eforturile de realizare a unei mobilităţi curate. Fondul demonstrează încă o dată modul în care EU ETS este un instrument excelent de reducere a emisiilor şi de finanţare a proiectelor de care avem nevoie pentru a construi o Europă neutră din punct de vedere climatic şi competitivă”, a declarat comisarul pentru politici climatice şi responsabil pentru transporturi, Wopke Hoekstra, transmite Agerpres.
Proiectele selectate au fost evaluate de experţi independenţi pe baza a cinci criterii de atribuire: potenţialul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră; gradul de inovare; maturitatea operaţională, financiară şi tehnică; reproductibilitatea şi eficienţa din punctul de vedere al costurilor.
Solicitanţii selectaţi trebuie să semneze acordurile de grant cu Agenţia Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură şi Mediu (CINEA) în primul trimestru al anului 2025. Pe lângă cele 85 de proiecte selectate astăzi pentru finanţare, alte proiecte promiţătoare, dar insuficient de mature, vor beneficia de asistenţă pentru dezvoltarea de proiecte din partea Băncii Europene de Investiţii.
Comisia va lansa următoarea cerere de propuneri în cadrul Fondului pentru inovare la începutul lunii decembrie 2024.