Turiștii au început să aleagă vremea mai răcoroasă din țările scandinave, în locul căldurii sufocante din sudul Europei/ Cât vor câștiga economiile nordice

copenhaga, oras, danemarca Sursă foto: Unsplash

De la incendii de vegetație la căldură extremă, încălzirea globală a creat noi amenințări la adresa principalelor destinații de vară din Europa. Luna mai a anului trecut a marcat a 12-a lună consecutivă de temperaturi record pentru planetă, media globală fiind cu 1,52°C mai mare decât nivelurile preindustriale. Deja în acest an, Grecia a fost nevoită să își închidă faimoasa Acropolă în cele mai fierbinți momente ale zilei pentru a proteja turiștii de căldura mortală, scrie Bloomberg.

Astfel că mulți turiști renunță la soarele din sudul Europei pentru vremea mai răcoroasă din nord. Este o tendință care a devenit atât de populară încât i s-a dat și un nume, “coolcationing”, promovată de reviste de lifestyle și comercianți din întreaga lume.

Turiștii care doresc să se  ferească de căldura insuportabilă au potențialul de a sprijini industria turismului și a călătoriilor din Scandinavia, care a adăugat aproximativ 124 de miliarde de dolari la economia regională în 2023, cu aproximativ 6% mai mult decât în anul precedent.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Firmele nordice care au discutat cu Bloomberg – de la operatori turistici la magazine de cadouri – prevăd că acesta ar putea fi un an excepțional. Scandinavia “are un moment de glorie”, cu o creștere de 27% a rezervărilor comparativ cu vara trecută, spune Misty Belles, purtătoare de cuvânt a Virtuoso, o rețea pentru aproximativ 20.000 de consilieri de turism de lux. Numai Suedia a înregistrat o creștere de 47%, spune ea. Italia, în schimb, a înregistrat o creștere de numai 3%. Căutările de zboruri din aeroporturile britanice către Copenhaga, Bergen, Norvegia și Stockholm pentru această vară au crescut, de asemenea, cu procente de două cifre, potrivit motorului de căutare KAYAK.

Cercetările comandate de Uniunea Europeană arată că încălzirea lumii are potențialul de a crea o schimbare tectonică în ceea ce privește călătoriile pe continent. În cel mai alarmant scenariu, în care temperaturile medii globale cresc cu 4°C, Grecia ar putea înregistra o scădere a cererii de turism cu peste 7% față de 2019. În același context, Suedia, Danemarca și Finlanda ar înregistra o creștere a cererii de peste 6 %.

Deși Scandinavia nu este complet imună la vremea extremă provocată de încălzirea globală, valurile de căldură sunt încă foarte rare. Temperaturile tind să fie cu cel puțin 10 grade Celsius mai scăzute decât în sudul Europei, iar o briză răcoroasă este mai obișnuită decât umiditatea sufocantă cunoscută mai la sud.

Acest lucru este propice pentru gama largă de activități oferite. Deși este perfect posibil să petreceți o săptămână relaxându-vă pe plajă în Danemarca (cele mai bune plaje rivalizează cu cele din Marea Mediterană), mai mulți străini vin pentru drumeții, reni și aurora boreală. Sau pentru a explora scenele de artă, design și cultură la modă din Oslo, Stockholm și Copenhaga. Turismul de iarnă primește, de asemenea, un impuls din cauza lipsei zăpezii în Alpi, stațiunile fiind modernizate pentru a îndeplini standardele unei clientele internaționale.

Cu toate acestea, schimbările climatice afectează o perioadă a anului în care mulți oameni speră să se deconecteze de stresul vieții. Un sondaj realizat de VisitDenmark în rândul a peste 9 000 de persoane din șapte țări europene a arătat că aproape jumătate au avut parte de condiții meteorologice extreme în timpul vacanțelor lor de anul trecut, inclusiv de valuri de căldură.

Două treimi au declarat că își vor schimba comportamentul ca urmare a acestei situații. Aceasta ar putea însemna rezervarea călătoriilor în alte perioade ale anului, precum și alegerea altor destinații sau chiar limitarea călătoriilor în străinătate.

În parcul de distracții Tivoli din Copenhaga, care a fost inaugurat în 1843 și care încă mai are un roller coaster din lemn, personalul spune că a observat o schimbare în amestecul obișnuit de vizitatori din Suedia sau Norvegia din apropiere. Mai mulți oaspeți din sudul Europei, America Latină, SUA, Regatul Unit și Asia intră pe porți.

Printre cei care au admirat atracțiile și plimbările de la Tivoli s-a aflat și un grup de turiști din New Delhi. Ei și-au rezervat vacanța la începutul lunii iunie, când vremea în Copenhaga avea temperaturi între 10C și 20C.

“Trăim în căldură, trăim în atât de mult soare, așa că ne doream o vreme mai rece”, spune Rishi Khan, un comerciant de textile. “Acasă sunt 50 de grade [Celsius]. Într-o zi a ajuns chiar la 52, așa că am decis să venim în Europa pentru a experimenta temperaturi mai scăzute… Danemarca a fost o alegere bună.”

La Stockholm, într-o dimineață însorită de la sfârșitul lunii iunie, limbile străine puteau fi auzite peste tot în jurul principalelor puncte turistice.

Schimbările climatice nu reprezintă întreaga poveste din spatele creșterii turismului în Scandinavia. Deprecierea monedei în Norvegia și Suedia a făcut ca aceste țări să devină mai atractive pentru străini. Regiunea beneficiază, de asemenea, în multe feluri, de un val în creștere al călătoriilor post-Covid în întreaga lume.

Chiar și la periferia nordică, în nordul îndepărtat al Atlanticului, Islanda beneficiază de o creștere cu 49% a rezervărilor în această vară, potrivit Virtuoso.

În același timp, și sudul Europei continuă să atragă mai mulți călători în această vară – în ciuda riscurilor pe care temperaturile extreme le prezintă pentru corpul uman.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: