Creșterea prețurilor de consum în Turcia a atins 48,69% în ianuarie, în ritm anual, un maxim din aprilie 2002 provocat de prăbușirea lirei turcești, potrivit cifrelor oficiale publicate joi și citate de Le Figaro.
În decembrie, creșterea prețurilor de consum a atins 36,08% în ritm anual.
Inflația a devenit un subiect arzător în Turcia cu mai puțin de 18 luni înaintea următoarelor alegeri prezidențiale, iar opoziția și unii economiști turci acuză Biroul național de statistici (Tüik) că subestimează cu mai mult de jumătate amploarea fenomenului. Neîncrederea a fost întărită de o decizie recentă a președintelui Recep Tayyip Erdogan, care l-a demis săptămâna trecută pe directorul Tuïk, a cincea schimbare din 2019. Erdogan, acuzat că a încuraja creșterea prețurilor prin determinarea băncii centrale de a reduce aproape sistematic dobânzile de intervenție în ultimele luni, a promis în ianuarie că va „readuce inflația la o cifră cât mai curând posibil”.
Pentru a justifica politica sa de dobânzi reduse, președintele turc a invocat în mai multe rânduri preceptele Islamului. Spre deosebire de teoriile economice clasice, Erdogan consideră că dobânzile ridicate favorizează inflația. Dar politica sa montară și lipsa de independență a băncii centrale – Erdogan a demis trei guvernatori din 2019 – nu au făcut decât să precipite prăbușirea monedei naționale (-44% față de dolar în 2021), antrenând o creștere spectaculoasă a prețurilor.
Turcii vor trebui să „suporte povara” inflației încă o perioadă, a avertizat luni Erdogan, afirmând că, „cu ajutorul lui Dumnezeu, am intrat cu toții într-o perioadă în care fiecare lună va fi mai bună decât precedenta”.