Turcia: Inflația anuală a urcat la 67% în februarie/ Cele mai mari creșteri de prețuri au fost în sectorul hotelurilor, cafenelelor și restaurantelor

turcia, lire turcesti, lira turceasca Sursa foto: Dreamstime

Inflația anuală a prețurilor de consum din Turcia a urcat la 67,07% în februarie, a anunțat luni Institutul turc de statistică, situându-se peste așteptări. Analiștii intervievați de Reuters anticipaseră că inflația anuală va urca luna trecută la 65,7%.

Sectorul hotelurilor, cafenelelor și restaurantelor a înregistrat cea mai mare creștere a inflației anuale a prețurilor, de 94,78%, urmat de cel al educației, cu 91,84%, în timp ce rata pentru sănătate s-a situat la 81,25% și transporturi la 77,98%, potrivit institutului de statistică, scrie CNBC.

Cifrele puternice alimentează îngrijorările că banca centrală a Turciei, care a indicat luna trecută că ciclul de opt luni de majorare a ratelor s-a încheiat, ar putea fi nevoită să revină la înăsprirea acestei politici.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Prețurile de consum la alimente și băuturi nealcoolice au urcat cu 71,12% în februarie față de anul precedent și au înregistrat o creștere lunară surprinzător de mare, de 8,25%.

Rata lunară de variație a inflației la nivelul țării din ianuarie până în februarie a fost de 4,53%.

Unii analiști au prezis o eventuală scădere a inflației până la aproximativ 35% până la sfârșitul acestui an. Potrivit Capital Economics, cele mai recente cifre “evidențiază faptul că presiunile inflaționiste din economie rămân foarte puternice și sugerează că procesul de dezinflație a suferit un recul la începutul acestui an”.

Ministrul turc de finanțe, Mehmet Simsek, a declarat, citat de Reuters, că inflația din țară va rămâne ridicată în prima jumătate a anului “din cauza efectelor de bază și a impactului întârziat al majorărilor de rate”, dar că tiparul va scădea în următoarele 12 luni.

Inflația ridicată persistentă a fost alimentată de moneda Turciei, lira, care s-a depreciat dramatic și care se află la un minim record față de dolar. Lira se tranzacționa luni, în jurul prânzului, ora locală, la 31,43 pentru un dolar. Moneda turcească a pierdut 40% din valoarea sa față de dolar în ultimul an și 82,6% în ultimii cinci ani.

Analiștii notează că factorii de decizie politică din Turcia au dorit să evite o nouă majorare a ratelor, în special înaintea alegerilor locale din 31 martie. Dar creșterea neîncetată a inflației i-ar putea forța să majoreze din nou dobânzile după vot. Rata dobânzii cheie a Turciei se situează în prezent la 45%, în urma unei creșteri cumulate de 3.650 de puncte de bază din mai 2023.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: