Marea majoritate a europenilor sprijină utilizarea inteligenței artificiale pentru operațiunile polițienești și militare, conform unui nou raport al Universității IE din Madrid, scrie CNBC.
„European Tech Insights”, care a măsurat atitudinea a peste 3.000 de persoane din Europa, a constatat că 75% susțin utilizarea tehnologiilor AI, cum ar fi recunoașterea facială și datele biometrice de către poliție și armată în scopuri de supraveghere.
Amploarea sprijinului este poate surprinzătoare, deoarece Europa are unele dintre cele mai stricte reglementări privind confidențialitatea datelor din lume. În 2018, Uniunea Europeană a introdus Regulamentul general privind protecția datelor, sau GDPR – un cadru care reglementează modul în care organizațiile stochează și prelucrează informațiile utilizatorilor.
Firmele se confruntă cu amenzi mari pentru încălcarea normelor. O companie care încalcă legile GDPR poate fi amendată cu până la 4% din veniturile sale anuale globale sau cu 20 de milioane de euro (21,7 milioane de dolari), oricare dintre acestea este suma cea mai mare.
„Nu este clar că publicul s-a gândit la ramificațiile acestor aplicații [AI]”, a declarat pentru CNBC Ikhlaq Sidhu, decanul Școlii de Știință și Tehnologie a IE University.
Conform raportului, nivelul de sprijin pentru utilizarea AI în sarcinile de serviciu public, cum ar fi optimizarea traficului, a fost chiar mai ridicat, ajungând la 79%.
Cu toate acestea, atunci când vine vorba de chestiuni sensibile, cum ar fi deciziile de eliberare condiționată, majoritatea europenilor (64%) se opun utilizării AI.
Manipularea alegerilor de către IA
În ciuda sprijinului acordat IA în domeniul administrației publice și al securității, oamenii par să fie mult mai preocupați de rolul acesteia în procesul democratic.
Raportul IE University a constatat că marea majoritate a europenilor (67%) se tem de manipularea AI în alegeri.
Inteligența artificială poate fi utilizată ca amplificator al dezinformării, unii utilizatori încercând în mod deliberat să folosească informații false pentru a submina opiniile altora. O preocupare majoră este că așa-numitele „deepfakes”, imagini sintetice, clipuri video sau audio create cu ajutorul AI, ar putea fi utilizate pentru a denatura opiniile politicienilor sau pentru a răspândi alte tipuri de dezinformare.
Platformele de inteligență artificială generativă, precum Dall-E de la OpenAI și Midjourney de la Stability AI, pot fi utilizate pentru a crea imagini cu doar câteva rânduri de text, de exemplu. „AI și falsurile profunde sunt cele mai recente exemple ale unei tendințe de dezinformare și pierdere a verificabilității”, a declarat Sidhu pentru CNBC. „Această tendință a fost în creștere de la începutul internetului, al social media și al algoritmilor de căutare bazați pe AI”.
Într-adevăr, aproximativ 31% dintre europeni consideră că IA le-a influențat deja deciziile de vot, potrivit raportului.
Diviziune între generații
Raportul IE University a constatat, de asemenea, un decalaj între generații în ceea ce privește IA în Europa.
Aproximativ o treime (34%) dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani ar avea încredere într-o aplicație bazată pe inteligență artificială care să voteze în numele lor pentru politicieni. Această cifră scade la 29% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani și la doar 9% pentru persoanele cu vârste de 65 de ani și peste.