Transportatorii care sosesc în Anglia din Europa vor fi testați de Coronavirus

coadă TIRuri Marea Britanie sursa Voluntari in Europa Foto: Voluntari în Europa

Guvernul britanic intenționează să introducă un regim de testare în masă pentru șoferii de camioane care sosesc în Marea Britanie la doar câteva zile după ce autoritățile au anunțat măsuri mai dure pentru a preveni transmiterea variantelor Covid-19 din Europa, transmite presa britanică.

Transportatorii, angajații polițiilor de frontieră și alți lucrătorii specializați de la frontieră au fost până acum scutiți de testare, dar The Daily Telegraph relatează guvernul va anunța în acest weekend că cei scutiți anterior vor trebui să facă un test Coronavirus, deși acest lucru se va face odată ce se află în Marea Britanie, mai degrabă decât la frontieră, pentru a evita întârzierile care ar putea duce la penurie în supermarketuri.

Cei care stau mai mult de două zile vor trebui să facă un test în termen de 48 de la sosire și apoi la fiecare 72 de ore, cu amenzi similare penalităților de 2.000 de lire sterline pentru călătorii sosiți din străinătate care nu reușesc să se testeze în timpul carantinei la domiciliu.

Testele vor fi obligatorii pentru personalul Poliției de Frontieră care lucrează pe ambele maluri ale canalului Mânecii, precum și pentru lucrătorii pe trenuri și feriboturi care traversează Canalul.

“Monitorizăm cu atenție creșterea numărului de cazuri în Europa și vom ține toate măsurile sub revizuire, deoarece eliminăm cu prudență restricțiile din toată foaia noastră de parcurs.” se spune într-o declarație a ministerului transporturilor citată de BBC.

Situați provine din îngrijorările cauzate de răspândirea variantelor Coronavirus din Africa de Sud și Brazilia, iar președinta comisiei parlamentare pentru afaceri interne, Yvette Cooper, l-a întrebat miercuri pe prim ministrul Boris Johnson de ce nu au fost testați transportatorii veniți din Franța, dat fiind că țara are până la 3.000 de cazuri din cele două tulpini.

Premierul Johnson a recunoscut că are în vedere restricții mai dure pentru Franța, spunând Comitetului parlamentar că “trebuie să analizăm situația de la Canal” și “nu putem exclude măsuri mai dure și o vom face puneți-le dacă este necesar ”, inclusiv trecerea Franței pe “lista roșie”, care presupune intrarea în carantină la hotel a persoanelor care vin dintr-o astfel de țară.

Când Franța a solicitat în decembrie testarea transportatorilor care traversau Canalul, aceasta a dus la blocarea a mii de camioane în Kent, sud-estul Angliei, până la punerea în aplicare a măsurilor de testare.

Guvernul de la Paris a oprit între timp testarea obligatorie pentru transportatorii care călătoresc din Marea Britanie în Franța, dar transportatorii care călătoresc din Marea Britanie în Danemarca, Germania sau Olanda necesită în continuare un test Coronavirus.

Premierul Johnson a recunoscut miercuri că ar interveni “întreruperi foarte grave” urmare a oricărei restrângeri a comerțului trans-Canal. Marea Britanie depinde în proporție de 75% pentru medicamentele și 50% pentru alimentele intrare pe această cale.

Volumul comerțului cu Europa continentală a scăzut în ianuarie din cauza restricțiilor Covid-19 și a impactului noilor acorduri în cadrul Brexit. Cifrele publicate de Oficiul de Statistică Națională (ONS) arată că mărfurile britanice exportate către Uniunea Europeană au scăzut cu 40,7% în ianuarie, în timp ce importurile au scăzut cu 28,8%.

Camera Comunelor a parlamentului britanic a aprobat joi un proiect de lege care interzice călătoria din Anglia în străinătate cu excepția unor motive aprobate de lege până pe 30 iunie. Încălcarea acestor restricții este pasibilă de o amendă de 5000 de lire sterline.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: