Transgaz se împrumută de 100 de milioane lei pentru al doilea gazoduct către Republica Moldova

transgaz Sursa foto: Transgaz

Monopolul transportului de gaz, Transgaz, dorește să împrumute 100 de milioane de lei pentru a-și finanța dezvoltările Sistemului Național de Transport în zona de Nord-Est a României, cu precădere construcția gazoductului Onești – Gherăești – Lețcani, care ar urma să asigure fluxul bidirecțional de gaze cu Republica Moldova.

Împrumutul urmează să aibă o maturitate de 12 ani, returnabil în 24 de rate semestriale egale, potrivit unei informări remise Bursei. Ofertele ar urma să fie primite până în 3 august, evaluarea lor se va termina în 10 august iar semnarea contractului de împrumut este preconizată a se face în 19 august. Departajarea se va face strict în funcție de prețul total al împrumutului.

Segmentul Onești – Gherăești – Lețcani este parte a proiectului de interconectare gazieră cu Republica Moldova, din care este deja funcțional gazoductul Iași – Ungheni. Dar dacă Iași – Ungheni este operabil din 2020, OGL nu este nici în prezent, deși trebuia să fie gata din 2017. Potrivit planului de dezvoltare al SNT 2019 – 2028, proiectul ar trebui să fie finalizat în acest an, lucru greu de crezut, având în vedere că lucrările trenează. Valoarea totală este de 175 de milioane de euro, din care, până acum, s-au efectuat lucrări de circa 70 de milioane euro.

Întreg proiectul, când va fi gata,  va putea asigura fluxuri bidirecționale de 1,5 miliarde mc de gaze și presupune:

– construirea unei conducte de transport gaze naturale noi DN 700, Pn 55 bar, pe direcția Onești-Gherăești în lungime de 104 km. Traseul acestei conducte va fi paralel în mare parte cu conductele existente DN 500 Onești–Gherăești;

– construirea unei conducte noi de transport gaze naturale DN 700, Pn 55 bar, pe direcţia Gherăești–Lețcani în lungime de 61 km. Această conductă va înlocui conducta existentă DN 400 Gherăești–Iași pe tronsonul Gherăești–Lețcani;

– construirea unei Stații de comprimare gaze noi la Onești, având o putere instalată de 6 MW, 2 compresoare de câte 3 MW, unul activ si unul de rezervă;

– construirea unei Stații de comprimare gaze noi la Gherăești, având o putere instalată de 4 MW, 2 compresoare de câte 2 MW, unul activ și unul de rezervă.

România are conexiuni gaziere cu vecinii Ucraina, prin punctul Isaccea, Bulgaria, prin Negru Vodă și Giurgiu, Moldova – Iași și Ungaria, la Arad.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: