Transgaz vrea să cumpere pachetul majoritar din Petrostar Ploiești, companie de servicii de inginerie în petrol și gaze/ Acționarii Petrostar dezbat preluarea

transgaz Sursa foto: Transgaz

Transgaz cere aprobarea acționarilor, cel mai mare fiind statul român, pentru achiziționarea a 51% din compania ploieșteană Petrostar Ploiești, specializată în oferirea de servicii de inginerie în domeniile petrol și gaze. Transgaz vrea să ofere 4,5 milioane lei pentru participația majoritară la Petrostar sau 79 de lei pe acțiune.


UPDATE Transgaz va prelua compania dacă propunerea de majorare și de preluare a acțiunilor rămase nesubscrise de SNTGN Transgaz va fi aprobată de către acționarii Petrostar. Orice mărire de capital a Petrostar se aprobă sau se respinge, conform legii, doar prin votul acționarilor, în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA), adunare programată de Consiliul de Administrație pentru 4 aprilie 2025.

Astfel, acționarii Petrostar urmează să decidă în data de 4 aprilie dacă vor aproba sau nu majorarea capitalului social înaintea Adunării Transgaz programată pentru 9 aprilie 2025.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

Printre obiectivele pentru care acționarii Petrostar care dețin peste 10% din acțiuni au solicitat Consiliului
de Administrație condus de Daniel Rucăreanu, din care face parte și directorul general Gheorghe-Doru Stoica,
organizarea unei AGOA în aceeași zi, înainte de AGEA, sunt:
– clarificarea motivelor propunerii de majorare a capitalului și a intenției de preluare a unei participații semnificative a acesteia de o altă companie, în detrimentul acționarilor existenți, a căror participațiune va fi diluată, precum și
– evaluarea impactului unei asemenea alegeri asupra angajaților, acționarilor și societății Petrostar S.A.

„Nu excludem o eventuală primire în acționariatul societății Petrostar S.A. a unui partener puternic, cu scopul dezvoltării companiei și în interesul angajaților și acționarilor acesteia”, a declarat Doru Balazs, unul dintre acționari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Înainte de a stabili care dintre opțiunile de dezvoltare ale companiei este cea mai eficientă, dorim să aflăm de la actualii membri ai Consiliului de Administrație cum au fost investite fondurile atrase la mărirea de capital precedentă, din 2022/23, care este strategia de dezvoltare și valoarea actualizată a companiei”, a adăugat Mihaela Rențea, de asemenea acționar Petrostar.

Acționarii au solicitat Consiliului de Administrație o evaluare actualizată a firmei Petrostar prin metode multiple, care să includă nu doar randamentele companiilor Petrostar și Geopetrol din care Petrostar deține 99,5%, ci și valoarea fondului de comerț, a arhivei companiei și a activelor acesteia care sunt extrem de valoroase. Alte argumente ale acționarilor pentru o evaluare actualizată:

  • Valoarea de 1.780.000 de euro a companiei rezultată în urma unei eventuale majorări de capital, nu reflectă valoarea reală a societății;
  • Prețul de 79 lei/acțiune este vechi de peste 18 ani, fiind actualizat ultima oară în noiembrie 2006;
  • Nu sunt luate în considerare activele valoroase ale firmei precum clădirea PETROSTAR, situată lângă sediul Universității de Petrol și Gaze și la 40 de minute distanță de Aeroportul Otopeni, garajul situat în zona industrială a Ploieștiului și nici utilajele și echipamentele existente;
  • Riscul de insolvență la începutul anului 2024 era de doar 0,17%, compania fiind pe profit la sfârșitul anului 2023 și fără împrumuturi bancare.

Petrostar este deținută de cei aproximativ 360 de acționari, majoritatea foști sau actuali angajați ai companiei. Unul dintre acționarii companiei este George-Nicolae Marussi (sub 4%), inginer chimist, absolvent al Universității Petrol-Gaze din Ploiești și membru USR, deputat în al doilea pentru acest partid și fost secretar general al partidului, înlocuit luna trecută de Ciprian Necula.

Compania are capital 100% românesc și a fost privatizată în anii ’90 prin metoda MEBO.

Ultimul proiect major la care a lucrat compania ploieșteană este creșterea capacității depozitului de gaze de la Depomureș, operat de Engie. Petrostar s-a ocupat de servicii de proiectare specifice.

Conform ultimelor date financiare publicate, în 2023, Petrostar a înregistrat o cifră de afaceri de 17 milioane lei și un profit de 167.000 lei.

Transgaz are în derulare un amplu program de investiții de condcute magistrale și gazoducte care duc gazul în zone din țară care nu au beneficiat de așa ceva și, totodată, este implicată și în crearea magistralelor regionale ale gazului Nord-Sud.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.