TOP Companii din Agricultură. Analiză KeysFin: Cifra de afaceri a companiilor agricole a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere din ultimii 10 ani

agricultura, combina, lan de grau sursa foto: Pexels.com

Cifra de afaceri a companiilor agricole a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 10 ani, de peste 30%, ajungând la maximul istoric de 58,1 miliarde de lei în 2021, potrivit studiului anual KeysFin „Sectorul agricol din România”. Cifra e cu 35% peste cea din 2017,

Pentru 2022, analiștii KeysFin estimează consolidarea sectorului până în apropierea sau chiar depășirea nivelului record atins în 2021, de 58 de miliarde de lei, în baza presiunilor inflaționiste și a subvențiilor acordate de autorități, factori care vor contrabalansa scăderea producției de cereale cu 12%, prognozată de Comisia Europeană în iulie 2022, fiind al doilea cel mai mare declin anual dintre statele membre, la 26 milioane de tone.

„Cifra de afaceri a companiilor agricole din România a crescut cu o treime în anul post-pandemic, peste estimările inițiale, în baza majorării prețurilor la cereale și materii prime pe plan internațional și a subvențiilor alocate de autorități agricultorilor. Deși pentru anul 2022 estimăm consolidarea sectorului, punctăm nevoia prioritizării investițiilor în infrastructură și modernizarea acestui sector, astfel încât România să rămână un exportator net de produse agricole, după ce în anul pandemiei a fost importator net pentru prima dată în ultimii 10 ani. Ca direcție strategică este de urmat exemplul Poloniei, respectiv să investim în procesare, ajungând ca pe termen lung să avem un sold pozitiv al comerțului internațional cu produse agro-alimentare, care are o valoare adăugată mai mare”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

Topul companiilor cu profil agricol

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În ceea ce privește topul celor mai mari companii cu profil agricol, REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR ROMSILVA a ocupat și în 2021 poziția fruntașă, după o creștere anuală de 25% a cifrei de afaceri. Pe locurile 2 și 3, după cifra de afaceri, s-au situat PROMAT COMIMPEX SRL cu 1,2 miliarde de lei și PLANTAGRO-COM SRL cu 672 milioane lei în 2021.

Top 20 companii agricole - studiu sector agricol KeysFin

Cea mai mare creștere din top 20 a fost înregistrată de COMCEREAL SA, care după un avans anual de 182% al cifrei de afaceri a intrat pe ultima poziție în top 20 în 2021.

Creștere de aproape 4 ori a rezultatului net în 2021

Potrivit specialiștilor Keysfin, numărul de companii care și-au reportat rezultatele financiare în 2021 a rămas foarte aproape de cel din anul anterior, respectiv 26,5 mii de companii (în baza datelor extrase în septembrie 2022).

Ca efect direct al revenirii post-pandemice, rezultatul net a crescut cu 267% față de 2020 și a fost cu 81% peste cel din 2017, la nivelul record de peste 8 miliarde de lei în 2021.

Dintre cele 26,5 mii de companii care și-au raportat rezultatele financiare, aproximativ 17 mii au avut profit (64%), în timp ce 6,5 mii au înregistrat pierdere (24,7%) iar restul au înregistrat un rezultat nul în 2021.

La ce suntem lideri în Europa

Producția vegetală din Uniunea Europeană a crescut cu 11% în 2021 față de anul anterior, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică: floarea soarelui (+13,8%), grâu (+9,2%), porumb boabe (+5%), rapiță (+1,8%) și soia boabe (+0,9%).

România a avut a doua cea mai mare creștere a valorii producției vegetale din Uniunea Europeană, de 40,2% și a urcat pe locul 6 în UE, cu 6,3% din total, depășind Polonia care a ajuns la 5,6% din total în 2021.

Structura productii agricole Europa - studiu agricultura KesyFin

În ceea ce privește producția de grâu la nivelul UE, România a urcat cu 2 locuri în clasament, ajungând pe locul 4, cu 7,5% din total și o recoltă de 10,4 milioane de tone în 2021.

România a ocupat în continuare primul loc la suprafața cultivată de porumb în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, iar în anul post-pandemic producția realizată a fost de 14,8 milioane de tone, redevenind lider în ierarhia europeană.

În plus, România a reușit să rămână cel mai mare producător de floarea soarelui din UE, cu o recoltă de 2,8 milioane de tone în 2021.

Valoarea producției agricole, în creștere

Valoarea producției ramurii agricole din România a crescut cu 14% în anul 2021 comparativ cu anul precedent, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică.

De asemenea, producția vegetală a crescut cu 22%, iar producția animală și serviciile agricole s-au redus cu câte 0,2%, respectiv 0,7% în 2021 față de anul anterior.

Valoarea produtiei vegetale Europa - studiu agricultura KeysFinStudiul „Sectorul agricol din România” cuprinde toate companiile care și-au raportat rezultatele anuale la Ministerul Finanțelor și care au ca domeniu principal de activitate unul dintre următoarele grupe CAEN: Cultivarea plantelor și creșterea animalelor – 011, 012, 013, 014, 015, 016, 017; Piscicultură – 031, 032 și Silvicultură – 021, 022, 023, 024.

2021p: Datele au fost extrase în septembrie 2022 și pot suferi modificări până la sfârșitul anului.

Creșterea costurilor aduce probleme pentru ferme

Pe de altă parte, sectorul agricol se confruntă anul acesta cu o serie de probleme.

Numărul firmelor aflate în dificultate financiară a crescut cu peste 30.000 în ultimii 2 ani, cele mai mari probleme fiind înregistrate în comerț, distribuție și construcții. 83.200 de afaceri se aflau, la începutul acestei toamne în insolvență, în proceduri de radiere, dizolvare sau suspendare a activității, un semnal extrem de puternic privind efectele inflației și scăderii consumului pentru economia românească, arată o analiză Sierra Quadrant. Și în agricultură se resimt efectele dificultăților actuale. „Scumpirea benzinei și a motorinei a pus, de asemenea, o presiune semnificativă pe costurile acestor companii, iar vulnerabilitățile se vor accentua pe măsură ce prețurile carburanților vor crește. Un trend similar, din păcate negativ, este de așteptat să urmeze și sectorul agricol acolo unde creșterea costurilor operaționale (energie, gaze, materii prime și distribuție) a făcut ca multe dintre ferme să ajungă într-o situaţie dificilă”, arată analiza Sierra Quadrant.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: