Tensiuni Statele Unite – Arabia Saudită: Președintele Biden ”nu are nicio intenţie” să se întâlnească cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman la summitul G20 în Indonezia, anunţă Casa Albă. Recent, saudiții au redus producția de petrol, spre nemulțumirea americanilor

joe biden, presedinte american, sua, statele unite, casa albă, washington Sursa foto: Facebook / The White House

Preşedintele american Joe Biden ”nu are nicio intenţie” să se întâlnească cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman la summitul G20, prevăzut luna viitoare în Indonezia. Anunțul a fost făcut de consilierul Casei Albe în probleme de securitate naţională Jake Sullivan, în contextul unei degradări a relaţiilor Statelor Unite cu Arabia Saudită, relatează AFP.

”Preşedintele a spus efectiv că va reevalua relaţiile pe care le avem cu Arabia Saudită, pentru că aceasta a luat partea Rusiei împotriva intereselor poporului american”, a declarat Sullivan la CNN, întrebat despre degradarea relaţiilor dintre Washington şi Riad, după scăderea cotelor de producţie ale OPEC+ cu două milioane de dolari pe zi.

Saudiții și alți membri ai OPEC spun că decizia e una pur economică și urmărește stabilitatea pieței. În schimb, americanii afirmă că de pe urma acestei decizii beneficiază Rusia. În plus, americanii sunt nemulțumiți că urcă prețul petrolului în condițiile în care se în Statele Unite vor avea loc alegeri luna viitoare.

”Aceste relaţii au fost stabilite timp de decenii, susţinute de către cele două partide” americane – democrat şi republican -, a adăugat Sullivan, care a subliniat: ”Preşedintele nu va acţiona în pripă”.

Însă ”el nu are nicio intenţie să se întâlnească cu prinţul moştenitor (saudit) la summitul G20”, a anunţat consilierul.

Jake Sullivan a declarat că între opţiunile avute în vedere într-o reevaluare a relaţiilor americano-saudite se află ”schimbări în abordarea noastră a ajutorului militar acordat Arabiei Saudite”.

OPEC+, din care fac parte cele 13 ţări membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol, conduse de Arabia Saudită, şi cele zece ţări partenere ale acestora, conduse de Rusia – a decis să-şi taie cotele de producţie, cu scopul de a susţine preţul ţiţeiului, care era pe cale să scadă.

O creștere a cotației petrolului umple conturile Rusiei, care contează pe vânzările sale de hidrocarburi pentru a-şi finanţa Războiul în Ucraina.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: