Tendințe pe piața muncii. Cererea pentru specialiști AI crește, în special în rândul companiilor care vor să-și dezvolte operațiunile pe piața din România

inteligenta artificiala, munca, piata muncii, angajati

În prezent, în anunțurile de angajare, nu sunt incluse prime pentru competențe AI, însă există companii care oferă bonusuri de angajare, un stimulent financiar oferit candidaților pentru a îi încuraja să accepte rolul, pe lângă un pachet salarial care să răspundă profilului de candidat, a declarat Ana Vișian, marketing manager Bestjobs. Potrivit reprezentanților din industrie, s-a putut observa o creștere a cererii de joburi specializate exclusiv pe zona de AI.

„Astfel de prime pot fi oferite în special în cazul rolurilor specializate, unde companiile au nevoie de candidați cu competențe mai rar întâlnite dar și de un număr de ani de experiență, sau în cazul pozițiilor din top management, unde experiența și cunoștințele candidatului vor avea un impact decisiv asupra întregii organizații. Industriile sunt diverse, inginerie, IT, financiar sau management. Discuția despre integrarea instrumentelor AI în activitatea zilnică a angajaților ia din ce în ce mai multă amploare, fiind o modalitate bună pentru eficientizarea activităților zilnice, automatizarea taskurilor repetitive și, în definitiv, creștere a productivității. Rolul de copilot al inteligenței artificiale este deja recunoscut în IT, producție, inginerie, arhitectură, marketing sau banking”, transmite Ana Vișian.

Georgiana Jugravu, Commercial Manager Hays România, spune că în ultimul timp s-a putut observa o creștere a cererii de joburi specializate exclusiv pe zona de AI, în special în rândul companiilor care doresc să-și dezvolte operațiunile pe piața din România și sunt în căutare de talente în zona tech.

„Dacă până acum cererea era predominantă pentru poziții din aria de Software Development, recent am constatat că rolurile de AI Engineer și Machine Learning Engineer sunt printre cele mai căutate de noii investitori pe piața din România”, precizează Georgiana Jugravu.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, majoritatea joburilor care oferă posturi care necesită competențe în domeniul AI sunt din zona de IT. „Încă nu vedem foarte multe pe alte domenii sau poziții non-IT, unde inteligența artificială ar putea veni ca o competentă suplimentara pentru angajați. Vorbim în principal despre dezvoltatori și programatori, iar în IT media netă salarială la nivel național este de 7.000 de lei pe lună”, transmit reprezentanții eJobs.

Dacă ne referim la joburi care au ca activitate dezvoltarea directă de instrumente AI și de programare a acestora, acestea sunt roluri în IT&C ca Machine Learning Engineer (4.000 – 6.000 euro lunar), Data Science Analyst (3.000 – 5.000 euro lunar), Software Development Data Science Specialist (2.500 – 4.000 euro lunar) , Python Engineer (2.400 – 3.200 euro lunar) , Inginer de robotică (2.200 – 3.800 euro lunar), AI Research Scientist (8.000 – 9.000 euro lunar), potrivit datelor Bestjobs.

Conform unui sondaj la PwC, Angajatorii din Marea Britanie oferă o primă salarială de 14% pentru locurile de muncă care necesită competențe în domeniul inteligenței artificiale. Barometrul PwC privind locurile de muncă în domeniul inteligenței artificiale la nivel mondial a evidențiat o creștere continuă a numărului de anunțuri de angajare care necesită competențe în domeniul inteligenței artificiale, pe măsură ce mulți angajatori încearcă să beneficieze de această tehnologie în schimbare rapidă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: