Ţările Uniunii Europene au respins planul Comisiei Europene de a menţine obiectivele obligatorii de stocare a gazelor până în anul 2027 și au solicitat mai multă flexibilitate în atingerea acestor ţinte, au declarat diplomaţi europeni pentru Reuters, scrie News.ro.
Miercuri, 5 martie Comisia Europeană a propus prelungirea până în 2027 a obiectivelor obligatorii de stocare a gazelor în UE, în ciuda apelurilor unor state membre de a relaxa aceste cerinţe.
Cu toate acestea, executivul UE a precizat că va fi mai indulgent în aplicarea regulilor. Această concesie nu a fost considerată suficientă de către unele state, care au cerut o mai mare flexibilitate în cadrul unei reuniuni diplomatice desfăşurate joi, 6 martie.
Printre guvernele care au cerut revizuirea regulilor se numără Germania şi Ţările de Jos, care au avertizat că obligaţia de umplere a depozitelor determină creşterea preţurilor la gaze. Aceste sunt de părere că impunerea unor volume mari de achiziție semnalează pieței o cerere forțată, ceea ce determină costuri ridicate pentru țările cu capacități mari de stoc.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În prezent, legislația UE prevede ca depozitele de gaze să fie umplute în proporție de 90% până la 1 noiembrie, cu obiective intermediare stabilite pentru lunile anterioare.
De asemenea, țările membre cer însă mai multă flexibilitate în perioada verii, pentru a gestiona mai eficient procesul de stocare și a evita presiunea asupra pieței
Doi diplomaţi europeni au declarat că o majoritate a celor 27 de state membre au susţinut această propunere în cadrul întâlnirii de joi 6 martie.
Totodată, țările UE vor negocia şi aproba extinderea regulilor împreună cu Parlamentul European. Acestea au posibilitatea de a introduce modificări.
Obiectivele de stocare a gazelor au fost introduse în anul 2022, după ce Rusia a redus drastic livrările către Europa, pentru a asigura un rezervor de combustibil necesar în perioada de iarnă, când cererea pentru încălzire este maximă.