Tablou economic în prag de an universitar: Chirii, taxe, opțiuni de finanțare

student Foto: Pexels

Un student (și părinții săi) au de pregătit și în acest nou an universitar bugete care presupun costuri de sute de euro lunar pentru chirie, plus taxa de studii, dacă nu ai reușit să prinzi un loc bugetat. Traiul în marile centre universitare e costisitor, iar taxele de studii pot fi de mii de lei pe an, arată o analiză Risco.ro. În cazul în care e nevoie de finanțarea studiilor, opțiunile celor care vizează un astfel de împrumut includ, pe lângă creditele de consum clasice, și împrumuturi dedicate, notează o analiză a comparatorului de credite Conso.ro.

Studenția “de lux”, și în România

Viața de student devine tot mai costisitoare. Chiar și în România.

“Traiul în centrele universitare renumite din țară este scump, iar cerințele sunt pe măsură. Dacă nu prinzi un loc la buget, taxele de studii îți golesc buzunarul, iar cheltuielile cu hrană, transportul, cărțile și cazarea cu greu pot fi suportate de un venit de student. Chiria s-a scumpit în orașele mari”, notează o analiză a platformei Risco.ro.

Cei de la Risco au analizat, pentru exemplificare, costurile cărora trebuie să le facă față un student la Medicină. Analiza a luat în calcul centrele mari din țară. Anul acesta, un student la medicină care nu obține un loc finanțat de la bugetul de stat și loc în căminul studențesc, va plăti câteva sute de euro lunar pe chirie. Dacă alege să studieze la Cluj-Napoca va plăti lunar pentru o garsonieră aproximativ 300 de euro, conform datelor menționate de Risco. Prețul a crescut cu aproape 50 de euro față de anul trecut. Pentru un apartament va scoate din buzunar luna de luna în medie 450 de euro. Un student care alege că destinație Bucureștiul va cheltui lunar între 220 și 300 de euro pentru închirierea unei garsoniere. În cazul apartamentelor, prețurile încep de la 400 de euro/luna. Și în Iași au crescut prețurile. Chiria pentru o garsonieră sare de 250 euro/luna, iar dacă imobilul este în apropiere de facultate ajunge și la 300 euro/lună. Apartamentele sunt închiriate studenților cu prețuri începând de la 350 euro.

Alături de chirie, achitarea taxelor de studii reprezintă un mare efort financiar pentru un student la medicină. Asta pentru că, sumele sunt mari, chiar și achitate în tranșe. De exemplu, pentru anul universitar 2022-2023, un student în anul I plătește la  UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca suma de 10.000 de lei. Taxa scade începând cu anul III la 8100 de lei. Cei care nu pot achita suma integral au la dispoziție două tranșe: 17 octombrie 2022 și 17 februarie 2023. La UMF Carol Davila București, taxa era de 15.000 lei/an. În schimb, la UMF Iași, taxa pentru anul universitar 2022-2023, pentru anul I  și ÎI  este de 8.500 lei/an. Începând cu anul III, taxa scade la 7500 de lei/an.

La aceste sume se adaugă și alte cheltuieli. “Ca să facă față cheltuielilor, un student are nevoie de sprijin financiar sau venit stabil. Un tânăr student trebuie să aibă pregătit bugetul nu doar pentru chirie și taxe, ci și pentru trai și cheltuieli auxiliare: utilități, hrană, cărți, telefon și internet, transport, deplasări conferințe și seminarii.

Cum finanțezi cheltuieli de student?

Pentru a face rost de bani pentru taxe, cheltuieli administrative și materiale în vederea studiilor, banii se pot obține prin IFN-uri și bănci, notează Conso.ro.

Dacă în primul caz opțiunile sunt limitate de costurile mai mari, în cel de al doilea vorbim de alegerea optimă între creditul de nevoi personale garantat sau fără ipotecă și cel dedicat studenților.

BRD are două astfel de împrumuturi, creditul pentru studii fiind în lei și euro, iar “creditul 10” doar în lei. Creditele pentru studii se acordă până la 10 ani, cu sau fără ipotecă în funcție de valoarea împrumutată, iar suma obținută este de până la 130.000 lei (echivalent euro). Dobânzile sunt variabile – Euribor la 3 luni plus 6% la cele în euro și IRCC+3,85% pentru cele în lei (actual 6.5%).

Creditul 10 are ambiții mai modeste, fiiind destinat finanțării cheltuielilor specifice (chiria, calculatorul, imprimantă, etc), iar suma maximă care poate fi obținută este de 3.000 euro, pe maxim 10 ani. Dobânda este fixă în acest caz, 7%.

Banca Transilvania, scadente până la 20 ani. Creditul pentru studii se poate da pe 10 sau 20 de ani, cu sau fără ipotecă în funcție de suma împrumutată, în lei. Creditul pentru studii fără virare venit și scadență maximă de 10 ani are dobânda variabilă IRCC +8,75% și suma maximă acordată este 20.000 euro, iar cel cu scadență mai lungă, de până la 20 de ani, are o dobânda variabilă după formulă IRCC+4%, iar suma maximă este de 150.000 euro, împrumut cu ipotecă în acest caz. Banca are și o varianta de împrumut pentru studenți de tipul Work &Travel, cu suma maximă împrumutată de 3.500 euro pentru maxim 2 ani și o dobânda fixă de 9% în cazul virării veniturilor la banca.

Credit de nevoi personale sau de studii? Spre deosebire de creditul de nevoi personale, creditul de studii are o flexibilitate mai mare în ceea ce privește fixarea scadenței sau modul de garantare, în funcție de posibilitățile și obiectivele studentului (și ale părinților), notează specialiștii Conso.

Pe partea de costuri, creditele de studii sunt mai accesibile în majoritatea cazurilor decât cele de nevoi personale comparabile, în special dacă vom compara creditele din ofertele băncilor care acordă și împrumuturi de studiu.

“Rămâne ca alegerea fiecăruia să fie determinată în funcție de acești parametri, dar ținând cont și de perspectivele domeniului studiat, condițiile obținute în facultate și potențialele evoluții din economie, mai ales că nu există o repartiție garantată la absolvire, cum se petreceau lucrurile în trecut. Sfatul de a lua împrumuturi în moneda în care avem veniturile este la fel de actual ca în 2007, în ciuda stabilității de moment a cursului de schimb leu-euro și a tentațiilor de ne împrumută la dobânzi mai mici în euro (atenție la marje). Însă, evident, cu foarte mare grijă la creditele cu dobânzi variabile, pentru că riscul de creștere al ratei dobânzii se poate dovedi la fel de nociv pentru bugetul personal ca riscul valutar”, avertizează specialiștii Conso.

 

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *