Guvernul ia în calcul să modifice proiectul de OUG a austerității pentru a pastra privilegiile unor magistrați, au declarat pentru G4Media surse guvernmanetale. E vorba de introducerea unei prevederi care le-ar permite unor magistrați să primească diurne uriașe de 2% pe zi din salariul lor brut, ajungând astfel la venituri anuale de sute de mii de lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Modificarea vine după ce versiunea mai dură a OUG de duminică a provocat mare nervozitate în rândul membrilor CSM.

Aceasta e prevederea care ar putea fi adăugată la OUG, la articolul XV:

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

(2) Prin excepție de la alin. (1), judecătorii și procurorii care funcționează în instituțiile din cadrul autorității judecătorești, precum și personalul din cadrul Ministerului Justiției, care îndeplinesc condițiile prevăzute de O.U.G. nr. 27/2006, beneficiază în anul 2025 de diurna de delegare sau detașare acordată potrivit acestui act normativ, în limita unei medii zilnice de 300 de posturi. Repartiția pe instituții a acestor posturi se realizează prin ordin comun al președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și al ministrului justiției.

Președinta CSM, Denisa-Angelica Stănișor, cu o avere impresionantă, a primit într-un an peste jumătate de milion de lei din drepturi salariale și alte drepturi de natură salarială de la CSM.

Vezi aici averea impresionantă a șefei CSM.

Context. Proiectul ordonanței austerității (denumită și Ordonanța-trenuleț), în forma publicată duminică, conținea, la articolul XV, o derogare de la o prevedere însemnată din Ordonanța 27/2006 privind salarizarea și alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor și altor categorii de personal din sistemul justiției. Mai precis, se tăiau diurnele speciale care suplimentau veniturile judecătorilor cu 2% pe zi, din salariul lor brut.

Sursele G4Media au informat, duminică, că membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sunt extrem de revoltați de decizia Guvernului, având în vedere că majoritatea magistraților obțineau lunar această diurnă specială de 2% pe zi, din salariul lor brut, figurând în buletine cu alte adrese de domiciliu, față de adresa locului de muncă. Aceleași surse spun că un salariu net al unui judecător de la CSM este în jur de 30.000 de lei, astfel că diurna specială aplicată zilnic la salariul brut poate ajunge la peste 11.000 de lei. „Foarte mulți judecători își fac buletine cu domiciliul în alte localități doar pentru a beneficia de această diurnă. Cam toți figurează ca „delegați” pentru a putea obține acest venit suplimentar”, spun sursele G4Media.

De exemplu, Andreea Simona Uzlău secretar general al CSM declara în 2024, din „diurna de detașare” peste 135.794 de lei (11.300 lei/lună), în plus la salariul de 327.091 de lei (27.257 lei/lună).

Un alt exemplu, Daniel Grădinaru, fost președinte CSM, declara în 2024, venituri de 363.743 de lei (30.311 lei lună), din alte drepturi de natură salarială, sumă care se adaugă la venituri salariale de 32.423 de lei (drepturi restante de la Curtea de Apel), plus 606.285 de lei (50.523 lei/lună), venituri salariale de la CSM.