Update 15.59: Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență care le interzice șefilor de instituții de stat să le mărească salariile bugetarilor din subordine prin decizii administrative care nu au la bază o lege, potrivit unui comunicat al Executivului. G4Media a anunțat acest proiect în premieră.
Ordonanța de urgență prevede ca șefii autorităților/instituțiilor publice care au calitatea de ordonator de credite nu mai pot emite acte administrative prin care să stabilească drepturi de natură salarială suplimentare față de cele stabilite în legislația specifică în vigoare.
În plus, OUG stabilește și faptul ca instituțiile publice, indiferent de modalitatea de organizare și finanțare, nu vor mai putea raporta în categoria arierate eventualele drepturi de natură salarială, stabilite prin acte administrative emise de conducătorii acestora, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare și contribuțiile aferente acestora, sumele respective raportându-se în categoria plăți restante.
Eventualele provizioane înregistrate în contabilitate de instituțiile publice, pentru categoriile de datorii față de personal, reprezentând drepturi de natură salarială, stabilite prin acte administrative emise de conducătorii acestora, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare și contribuțiile aferente acestora, se anulează la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, mai arată comunicatul citat.
Articol inițial: Guvernul vrea să stopeze creșterile de salarii la bugetari, oprind șefii instituțiilor de stat să mai emită acte administrative în acest sens, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență consultat de G4Media. Proiectul de ordonanță de urgență intră în ședința de guvern de joi în primă lectură.
Proiectul e inițiat pe fondul crizei bugetare provocate de coaliția PSD-PNL, care a supraestimat veniturile la buget și a ajuns să întârzie diferite plăți de la bugetul de stat.
Proiectul de OUG are două puncte principale. Primul articol prevede că șefii de instituții nu vor mai raporta ca arierate, ci ca plăți restante drepturile de natură salarială stabilite prin acte administrative, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare.
Al doilea punct este că șefii de instituții nu vor mai putea crește salariile bugetarilor prin acte administrative.
Textul proiectului de OUG:
– ”Instituțiile publice nu raportează în categoria arierate eventualele drepturi de natură salarială, stabilite prin acte administrative emise de către conducătorii acestora, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare precum și contribuțiile acestora, sumele respective raportându-se în categoria plăți restante”.
– ”Conducătorii instituțiilor publice nu mai pot emite acte administrative prin care să stabilească drepturi de natură salarială suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare, având drept scop egalizarea drepturilor de natură salarială ale personalului angajat, cu excepția situațiilor în care prin acte normative specifice se reglementează altfel”.