Guvernul vrea să aplice de la 1 septembrie, când intră în vigoare noua lege a pensiilor, un mecanism de creștere a pragului de la care pensiile sunt impozitate, conform unor surse guvernamentale.
„Ar trebui un mecanism de creștere, cum ai cu indicele de inflație Să se aplice o formulă, să nu mai intervină Guvernul. O să fie mai mulți indicatori. Se uită la segmentul pensiilor cuprinse între 2000 – 3000 lei. Este posibil ca mecanismul să se aplice de la 1 septembrie când intră în vigoare legea pensiilor”, conform surselor.
Amintim că ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a declarat, marţi, la Iaşi, că pentru ministerul său este prioritară recalcularea pensiilor după noua formulă, iar în ceea ce priveşte modificarea pragului de 2.000 de lei de la care se impozitează pensiile a menţionat că această problemă ţine şi de Ministerul Finanţelor, transmite Agerpres.
„În momentul acesta prioritatea noastră este să facem recalcularea după noua formulă în care se ţine cont de punctele de contributivitate, de punctele de stabilitate şi de perioadele de contributivitate neasimilate. Dar în ceea ce priveşte impozitarea pensiilor, această soluţie ţine nu doar de Ministerul Muncii, ţine şi de Ministerul Finanţelor, iar în momentul acesta prioritatea noastră este creşterea pensiilor de la 1 septembrie, datorită recalculării”, a afirmat ministrul Simona Bucura-Oprescu, fiind întrebată de jurnalişti despre modificarea pragului de 2.000 de lei pentru impozitarea pensiilor.
Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste care se impozitează pensiile, prag care acum este de 2.000 de lei.
Ciolacu a fost întrebat la Realitatea Plus dacă s-a făcut analiza cu privire la impozitarea pensiilor peste 2.000 de lei şi dacă aceste pensii vor mai fi impozitate.
„La un moment dat cineva a decis, pe anumiţi indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare. Între timp ştim foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecţie şi la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei … Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”, a spus premierul Ciolacu.
În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferenţa ce depăşeşte 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei.