UPDATE România a împrumutat 3,25 miliarde de euro, luni, de pe piețele externe, arată cele mai recente date Bloomberg consultate de Economedia.
Astfel, un împrumut de 1,5 miliarde euro a fost luat pe 5 ani, la un cupon de 5,5%. Celălalt împrumut de 1,75 miliarde de euro a fost luat pe 10 ani, la un cupon de 6,375%.
Update: România a împrumutat luni 3 miliarde de euro de pe piețele externe, prin două emisiuni, pe 5 și pe 10 ani, conform datelor Bloomberg consultate de Economedia.
Știrea inițială: Guvernul a ieșit luni să împrumute de pe piețele externe, prin două emisiuni în euro, pentru a finanța deficitul și a refinanța datoria publică, conform informațiilor Bloomberg consultate de Economedia. Un împrumut este pe 5 ani, iar celălalt pe 10 ani.
Piața a depus oferte de peste 7,75 miliarde de euro.
Dobânzile sunt formate din midswap plus 255 de puncte de bază, respectiv midswap plus 360 de puncte de bază.
Aranjorii ai ofertei sunt Citi, Erste, HSBC, JPM (B&D) și SocGen.
Pentru întreg anul este nevoie de împrumuturi de 160 miliarde lei (32,3 miliarde euro) – 68,4 miliarde lei pentru acoperirea deficitului, iar restul pentru plata de datorii vechi ajunse la scadență. În acest an Finanțele au împrumutat 120 miliarde lei și ar mai avea de atras alte 40 de miliarde de lei în ultimele patru luni ale anului, scria recent profit.ro.
Având în vedere că deficitul va fi, însă, mai ridicat față de cel prognozat de 4,4% din PIB, necesarul de împrumut va fi, cel mai probabil, mai mare.
Cea mai recentă estimare a deficitului bugetar este de aproximativ 6,84% din PIB, ceea ce în valoare absolută reprezintă 109,44 miliarde lei, conform ordonanței privind măsurile fiscale. Așadar, este o nevoie suplimentară de împrumut de circa 40 de miliarde lei, dacă Guvernul nu va lua măsuri pentru reducerea deficitului.
De asemenea, în planul de împrumut pentru anul acesta sunt prinse 2 miliarde de euro din componenta de împrumut a PNRR. 1 miliarde de euro, prevăzut în cererea de plată numărul doi, va ajunge, cel mai probabil la Finanțe anul acesta, dar al doilea miliard s-ar putea să nu, caz în care suma va trebui împrumutată, mai scria profit.ro.