Studiu: Inteligența artificială poate ajuta o persoană să fie mai creativă, dar afectează imaginația unui grup

inteligenta artificiala, munca, piata muncii, angajati

Una dintre marile îngrijorări legate de AI generativă este că ar putea fura locurile de muncă deoarece companiile care au nevoie rapid de un text, imagini sau video, ar putea apela la unelte AI în loc să angajeze o persoană reală. Însă, cercetări noi arată care este impactul AI asupra creativității și ajung la această concluzie: AI poate, într-adevăr, să ofere unor oameni un impuls de inspirație creativă, dar utilizarea pe scară largă a AI poate duce, în general, la niveluri mai scăzute de creativitate, scrie publicația Inc.com.

Un nou studiu realizat de doi cercetători din Marea Britanie a implicat sute de persoane care au fost împărțite pe trei categorii: și-au scris singure povestirile scurte, au avut puțin ajutor din partea ChatGPT sau sarcina a fost realizată complet de inteligența artificială. După finalizarea lucrării, scriitorii și-au evaluat propriile lucrări. Concluzia a fost că AI a oferit cele mai mari câștiguri atunci când a fost folosită pentru a genera idei de poveste. Datele arată clar că atunci când cineva nu posedă un anumit talent creativ, utilizarea AI poate îmbunătăți performanța.

În cele din urmă, experimentul a arătat că atunci când AI a fost folosită pentru a genera idei de poveste scurte, povestirile rezultate au fost mai similare între ele, chiar dacă au fost produse de mulți scriitori diferiți.

Raportul notează că această „spirală descendentă” este asemănătoare dilemei sociale cu care se confruntă oricine folosește AI – dacă descoperi că utilizarea AI te face mai creativ, atunci tu și alți oameni ca tine veți folosi probabil mai mult AI. Dar apoi, în medie, creativitatea generală scade. Este puțin ca fenomenul Canva, care este un instrument pentru realizarea de designuri grafice și atractive, dar dacă toată lumea folosește Canva pentru logourile sau materialele de marketing, atunci ele încep să arate foarte asemănător cu ale tuturor celorlalți și riști să-ți pierzi individualitatea.

Foto: Kiosea39 | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: