Studiu: Gospodăriile britanice vor putea pierde fiecare până la 4.400 de lire sterline în următorii doi ani din cauza faptului că Marea Britanie nu are o companie de energie naționalizată

bec becuri energie electrica lumina facturi Sursa foto: Pixabay

Gospodăriile britanice vor putea pierde fiecare până la 4.400 de lire sterline în următorii doi ani din cauza faptului că Marea Britanie nu are o companie de energiei naționalizată, a declarat Congresul Sindicatelor, citat de The Guardian.

Principala organizație sindicală din Marea Britanie solicită guvernului să înființeze un „campion public al energiei” care ar putea deține proiecte energetice cu emisii reduse de carbon, de la energie eoliană și solară la energie nucleară.

Într-o nouă analiză consultată de The Guardian, Congresul Sindicatelor estimează că guvernul ar putea folosi profiturile excedentare realizate de această companie publică pentru a reduce facturile și a izola locuințele, îmbunătățind eficiența energetică a acestora.

Congresul Sindicatelor susține că, dacă Marea Britanie ar avea o companie de producție de energie susținută de stat, asemănătoare EDF din Franța, EnBW din Germania sau Vattenfall din Suedia, aceasta ar primi venituri cuprinse între 63 și 122 de miliarde de lire sterline în următorii doi ani. Aceasta este echivalentul a 2.250 – 4.400 de lire sterline pentru fiecare gospodărie.

Guvernul a încercat să preia retroactiv o parte din câștigurile neașteptate realizate de producătorii de energie în acest an. În luna mai, cancelarul de atunci, Rishi Sunak, a introdus o taxă pe câștiguri excepționale pentru producătorii de petrol și gaze din Marea Nordului.

Cu toate acestea, Liz Truss a rezistat solicitărilor de a aplica o taxă similară producătorilor de energie electrică cu emisii reduse de carbon, care au beneficiat de creșterea bruscă a prețului la gaz. În schimb, guvernul său încearcă să negocieze noi contracte cu operatorii.

Studiul Congresului Sindicatelor susține că o piață de generare a energiei complet privatizată i-a făcut pe britanici să plătească facturi mai mari și a creat o dependență față de tehnologia, investițiile și competențele străine.

Cercetarea susține că proprietatea publică asupra firmelor de producție a permis națiunilor europene să mențină prețurile la un nivel scăzut, să reinvestească în comunități și să realizeze strategia industrială. Cu toate acestea, criticii ar putea indica suma de aproape 10 miliarde de euro pe care guvernul francez a trebuit să o plătească pentru a naționaliza complet EDF, care are datorii.

Studiul se bazează pe o propunere a Congresului anunțată în iulie de naționalizare a cinci dintre cele mai mari companii energetice pentru a reduce facturile. Studiul a estimat că naționalizarea celor cinci mari companii de furnizare – British Gas, E.ON, EDF, Scottish Power și Ovo – ar costa 2,85 miliarde de lire sterline. Unele previziuni estimează că guvernul ar putea cheltui mai mult de 4 miliarde de lire sterline pentru salvarea Bulb, care s-a prăbușit anul trecut.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: