Studiu: Aproximativ 20% dintre antreprenori consideră că viitorul va fi destul de sumbru, cu creșteri ale taxelor și închideri de afaceri

Mona Bardos, fondator Monasi Sursa foto: Monasi.ro

Mulți antreprenori din România văd un viitor impredictibil sau cu taxe mai mari pentru afaceri: aproximativ 20% consideră că viitorul va fi destul de sumbru, cu creșteri ale taxelor și închideri de afaceri, conform unui studiu realizat de Monasi.ro, companie de cursuri și consultanță specializată în comunicare eficientă și asertivă sau vânzări până la negociere, tehnici de influență etică sau antreprenoriat și coaching de business. Aproximativ 54% dintre respondenții antreprenori susțin că în prezent în România este mai solicitant ca oricând să își crească afacerile.

„Comparativ cu începutul anilor ’90 sau 2000, când concurența era mai redusă și mediul de afaceri mai previzibil, astăzi antreprenorii se confruntă cu o presiune mult mai mare. În plus față de intensificarea competiției, există incertitudini economice și presiuni fiscale semnificative, care fac gestionarea și creșterea unei afaceri mult mai solicitante. Conform studiului nostru, 47% dintre antreprenori spun că mediul economic și fiscal este puțin avantajos. Totodată, cei mai mulți antreprenori, aproape 4 din 10, punctează că lipsa de educație și apelarea la consultanță în business îi împiedică de asemenea să își crească afacerile, la care se adaugă în opinia lor lipsa de viziune și lipsa de resurse financiare. Din păcate, vremurile în care business-urile creșteau din inerție, pe termen lung, au apus. Acum, fără a acționa strategic, fără a avea toate lucrurile puse la punct în afacere și fără a avea un plan eficient cele mai multe IMM-uri încep să stagneze, iar unele să dispară în primii ani de existență”, explică Mona Bardos, consultant de business, creator al acestei comunități de antreprenori și fondator Monasi.ro.

Aproape șase dintre zece antreprenori chestionați anticipează un viitor nesigur

Conform studiului, aproape 60% dintre antreprenori anticipează un viitor nesigur pentru antreprenoriatul românesc. Lipsa educației antreprenoriale și a informațiilor corecte, alături de lipsa predictibilității, reprezintă obstacole majore pentru IMM-uri. Aproximativ 20% dintre antreprenori consideră că viitorul va fi destul de sumbru, cu creșteri ale taxelor și închideri de afaceri. Mulți antreprenori se confruntă cu dificultăți în primii ani de activitate și nu reușesc să-și dezvolte afacerile. Aproape 94% dintre antreprenori simt nevoia unei direcții și îndrumare în afacerile lor și doresc să colaboreze cu specialiști externi, astfel încât să poată supraviețui într-un mediu de afaceri în care concurența este tot mai mare.

„În multe cazuri, antreprenorii sunt prea prinși în munca efectiv din afacere pentru a o putea menține pe direcția de creștere. Mulți români intră în antreprenoriat, dar nu reușesc să continue să pedaleze în business, adică să crească. Principalul motiv care blochează creșterea afacerilor se află lipsa de obiective și de viziune în business și, bineînțeles, lipsa de execuție. În plus, concurența este tot mai mare în toate domeniile. Din aceste motive, apare stagnarea, plafonarea, din care mulți antreprenori nu mai pot ieși și nu mai pot crește business-ul, ceea ce poate duce la scăderi masive. Când lucrurile încep să scape de sub control și să apară pierderi, antreprenorii simt nevoia de o viziune obiectivă din afara afacerii”, explică Mona Bardos.

Potrivit datelor ONRC, în primele nouă luni din 2024, numărul insolvențelor a crescut cu 11% față de aceeași perioadă din 2023.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Sondajul a fost realizat în cadrul grupului micilor antreprenori din România, cu peste 51.000 de membri antreprenori, dintre care doar 15% consideră că în prezent este mai ușoară decât în alte perioade dezvoltarea unei afaceri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: