STS scoate la licitație un contract de 20 milioane lei pentru un proiect „secret de serviciu” denumit Centru Informatic și de Comunicații

turn comunicatii STS Sursa foto: sts.ro

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a scos la licitație în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SICAP) un contract de 20,5 milioane lei pentru realizarea lucrărilor la „Centru Informatic și de Comunicații”, un proiect clasificat ca „secret de serviciu”.

Fiind secret de serviciu, STS nu oferă prea multe date despre proiect, printre puținele mențiuni fiind că este vorba despre o clădire cu regim de înălțime P+4 și că acest contract este, în fapt, o finalizare de lucrări pentru obiectivul menționat, care se va face în 240 de zile de la semnarea contractului cu firma desemnată câștigătoare. Licitație nu are nici măcar Caiet de Sarcini, fișa tehnică fiind disponibilă numai acelor firme care se angajează să respecte anumite condiții.

„Informaţii detaliate privind execuția lucrărilor de construcţii se regăsesc la nivelul documentației descriptive si a proiectului tehnic, care se vor pune la dispoziție în cadrul etapei a II-a a procedurii, numai candidaților calificați pentru această etapă. Proiectul tehnic are caracter clasificat, nivel de secretizare «secret de serviciu» şi va fi disponibil pentru candidații selectați care îndeplinesc cerințele de calificare, au obținut Avizul de securitate și numai după semnarea cu autoritatea contractantă a unui Acord de confidenţialitate având ca obiect protejarea informaţiilor clasificate vehiculate cu ocazia executării lucrărilor”, precizează STS.

Contractul scos la licitație are codul CPV „Lucrări de construcții de clădiri destinate instituțiilor de ordine publică sau serviciilor de urgență și clădiri militare”. Ofertele se deschid în 24 martie, dar faza de precalificare a firmelor interesate începe cu 10 martie, când acestea trebuie să își exprime intenția de participare la licitație și să semneze documente de respectare a confidențialității.

STS anunța încă din 2019, fără a oferi prea multe detalii, că va dezvolta un Centru Informatic și de Comunicații, operational cel târziu în 2022. „Centrul Informatic și de Comunicații constă în spații tehnice care vor găzdui echipamente de tehnologia informației și de comunicații. În cadrul acestui centru vor exista și spații de lucru pentru personalul care întreține aceste echipamente. Centrul se va ocupa de asigurarea condițiilor de găzduire a echipamentelor mai sus menționate, precum și de administrarea tehnică a acestora. Centrul Informatic și de Comunicații este operat de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și va deveni operațional în funcție de resursele financiare disponibile în următorii ani, cel mai târziu în 2022”, preciza Serviciul, citat de Profit.ro. Aici ar fi centralizate echipamente și sisteme informatice pentru mai multe instituții ale statului, printre care Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea de Conturi a României, ministere, Serviciul Român de Informații (SRI), Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Casa Națională de Pensii Publice, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date – Notari Publici, Autoritatea Electorală Permanentă, Administrația Națională a Penitenciarelor, Fundația Post Privatizare, Televiziunea Română, AGERPRES și Biblioteca Națională a României.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: