Stocul de spaţii industriale a depăşit 5,4 milioane mp în România, în semestrul I

depozit, centru logistic Sursa foto: Pexels

Stocul industrial modern din România a depăşit 5,4 milioane mp, cea mai mare cerere (66%) fiind atrasă de Bucureşti, arată cel mai recent raport întocmit de compania de consultanţă imobiliară Avison Young.

Analiza evidenţiază faptul că, în prima jumătate a anului 2021, au fost închiriaţi aproximativ 350.000 mp de spaţiu industrial şi logistic modern, similar cu prima jumătate a anului 2020, când au fost închiriaţi aproximativ 340.000 mp.

De asemenea, cererea susţinută de activităţile de producţie precum şi de industria retail a înregistrat o creştere în prima jumătate a anului 2021, de la 13% în 2020 la 18%, în prima jumătate a anului 2021.

„Conform aşteptărilor, cererea din partea sectorului e-commerce a crescut exponenţial – de la aproximativ 3% în 2020, la 9% în S1 2021, conform raportului Avison Young. Bucureştiul a atras 66% din cerere în prima jumătate a anului 2021, în scădere faţă de procentul de 72% înregistrat în 2020. Deva, Timişoara şi Piteşti au atras, de asemenea, o cerere semnificativă”, menţionează sursa citată.

În ceea ce priveşte gradul de neocupare, scăderea numărului de proiecte speculative de dezvoltare se traduce prin reducerea decalajului dintre cerere şi ofertă, care, împreună cu faptul că dezvoltatorii încearcă să umple clădirile existente, duc la un trend descendent al gradului de neocupare.

La nivel general, gradul de neocupare al stocului industrial din România este de 6%, în timp ce în Bucureşti a ajuns la 7,1%, relevă raportul Avison Young.

Totodată, experţii se aşteaptă ca stocul logistic modern să continue să se extindă, fiind în continuare mult potenţial pentru creştere şi, de asemenea, să vadă noi dezvoltatori internaţionali intrând pe piaţa din România în viitorul apropiat. „De asemenea, valoarea chiriilor rămâne stabilă, deoarece contextul generat de criza materialelor de construcţie contrabalansează presiunea descendentă asupra chiriilor”, se menţionează în document.

În plus, consultanţii au observat că, în privinţa cerinţelor venite din partea chiriaşilor pentru spaţiile industriale şi logistice, acestea devin din ce în ce mai specifice, orientate spre consumul redus de energie electrică: izolare optimizată, iluminat, staţii de încărcare pentru vehicule electrice etc.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: