Statistica a revizuit ușor în jos creșterea economică din primul trimestru, la 5,1%

crestere economica grafic calcule Foto: Pexels/Pixabay

Institutul Național de Statistică (INS) a revizuit ușor în jos creșterea economică din primul trimestru al acestui an, de la 5,2% la 5,1%, în ce privește creșterea de la trimestru la trimestru, și de la 6,5% la 6,4% creșterea din trimestrul I 2022 față de cea din trimestrul I 2021.

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 343,678 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 5,1% faţă de trimestrul IV 2021 şi cu 6,4% faţă de trimestrul I 2021.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 273,829 miliarde lei preţuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 6,4% faţă de trimestrul I 2021.

Comparativ cu datele anterioare raportate de INS, dinamica PIB a scăzut cu 0,1 puncte procentuale iar cea a valorii adăugate brute a scăzut cu 0,6 puncte procentuale.

INS a revizuit aportul pe care l-au adus anumite ramuri de activitate la creșterea economică.

Mai precis, în noua estimare, volumul valorii adăugate brute din informații și comunicații a fost revizuit în creștere, cu +0,3 puncte procentuale. Anterior INS a transmis că informațiile și comunicațiile (1,8) au avut o pondere de 7,4% la formarea PIB şi o creștere a volumului de activitate cu 23,3%.

În schimb, a fost revizuit în jos, cu o scădere a volumului de activitate cu 3 puncte procentuale, aportul adus de comerţul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante. Anterior, INS arăta că comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, transportul și depozitarea, hoteluri și restaurante (2,6%), a avut o pondere de 20,5% la formarea PIB şi care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 12,2%.

În jos a fost revizuit și aportul construcțiilor, cu o scădere a volumului de activitate de -0,3 puncte procentuale.

În schimb, a existat o revizuire pozitivă a aportului adus de servicii suport, cu o creştere a volumului de activitate de +0,1 puncte procentuale, și a aportului adus de activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii, cu o creștere a volumului de activitate de +0,4 puncte procentuale.

A crescut consumul privat (de la 5,1% la 5,9%, contribuție la formarea PIB), dar a scăzut cel public (de la 0,9% la -0,5%).

Pe partea de variație a stocurilor, datele au fost modificate în sus, dar puțin, la fel și pe export net de bunuri și servicii.

Pe partea de valoare adăugată revizuirea a fost în jos, însă au crescut în schimb încasările din impozite. Mai precis, impozitele nete pe produs au înregistrat o creștere a volumului lor cu +4,3 puncte procentuale. Anterior, INS a transmis că impozitele nete pe produs au o contribuție de 0,4% la formarea PIB, iar acum ele au o contribuție de 0,8%. %.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, diferențe semnificative ale contribuţiei la modificarea PIB, între cele două estimări, au înregistrat:
– cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +1,5% la +0,8%, ca urmare a scăderii volumului său de activitate de la 107,7% la 103,9%;
– cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, de la +4,4% la +4,6%, ca urmare creșterii volumului său de activitate de la 107,0% la 107,2%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: