Statele Unite vor să construiască șapte mari parcuri eoliene / În Franța, Marine Le Pen amenință că va demonta eolienele, dacă ajunge președinte

Parc eolian Sursa foto: Pixabay

Guvernul american a prezentat miercuri proiectul privind construcția a șapte mari parcuri eoliene în largul coastelor țării, în cadrul planului care vizează alimentarea cu energie eoliană a peste 10 milioane de gospodării până în 2030, scrie publicația boursorama.com, care citează agenția AFP.

În cadrul ambițiosului plan climatic al președintelui Joe Biden, această inițiativă în valoare de 12 miliarde de dolari are ca scop producerea a 30 de gigawați energie eoliană la orizontul anilor 2030.

Guvernul Statelor Unite “este în curs de a stabili o foaie de parcurs ambițioasă pentru a face să avanseze proiectele (…) care vizează lupta împotriva încălzirii climatice, crearea de locuri de muncă bine plătite și accelerarea tranziției țării spre un viitor energetic mai curat”, a declarat Deb Haaland, secretarul pentru Interne.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Potrivit Casei Albe, acest proiect va reduce cu 78 de milioane de tone emisiile de diozid de cacrbon, concomitent cu crearea a zeci de mii de locuri de muncă.

Până la șapte noi concesiuni vor fi scoase la licitație până în 2025 în golful Mexic, pe coasta centrală a Atlanticului, în golful Maine, în largul New York și a statelor Carolina, California și Oregon.

În Statele Unite este funcțional în prezent un singur parc eolian offshore: Block Island Wind Farm, terminat la sfârșitul lui 2016 în largul statului Rhode Island, capabil să producă 30 megawați.

Susținerea energiei eoliene a actualului guvern contrastează cu politica fostului președinte Donald Trump care a ridiculizat în mai multe rânduri această sursă de energie regenerabilă, afirmând că este scumpă și ineficientă.

Marine Le Pen promite că va „demonta” eolienele

În Franța, Marine Le Pen amenință că, dacă va fi aleasă președinte, va „demonta” noile eoliene, despre care spune că sunt ineficiente și că va miza în schimb pe energia nucleară.

“Ne-a fost vândută ca fiind regenerabilă. Nu e regenerabilă, e intermitentă”, a acuzat ea. În ipoteza în care va ajunge la putere, „voi opri orice nouă construcție de parcuri eoliene și voi lansa un mare proiect pentru a le demonta”.

Pentru a-și justifica decizia, Marine Le Pen invocă creșterea generalizată a prețurilor. “Francezii nu mai reușesc să trăiască cu banii pe care îi au. De ce? Pentru că totul s-a scumpit în proporții spectaculoase. Toate aceste majorări puse cap la cap îi sufocă și îi împiedică să ajungă la finalul lunii”, a spus Marine Le Pen, care promite lansarea „imediată” a trei noi reactoare nucleare.

În mijlocul scumpirilor, dezbaterea legată de energia nucleară este unul dintre principalele subiecte în campania prezidențială din Franța.

Iar francezii sunt divizați. 51% dintre ei se declară “favorabili” construirii de noi reactoare “în următorii ani”, în timp ce 49% sunt împotrivă, potrivit unui sondaj Ifop publicat la începutul lui octombrie. Emmanuel Macron a prezentat marți proiectul “France 2030”, un plan de câteva zeci de miliarde de euro care prevede între altele construcția de mici reactoare nucleare denumite SMR (“Small Modular Reactors”).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: